Anno 2022 kun je als Spongebob met een AK47 op de rug van een dolle stier de loodgieter uit het spel Mario (we zijn even z’n naam kwijt) neerschieten in GTA V. Als handige programmeurs dat voor elkaar krijgen, dan klinkt het ontgrendelen van een BMW-optie als kinderspel. Deze ‘hackers’ gaan nu proberen de stoelverwarming bij BMW, die 19 euro per maand kost, open te stellen.

Voor het gemak noemen we het in de titel even ‘hackers’, maar in feite zijn dit geen gasten met bivakmutsen op een muf zolderkamertje, maar gewoon handige specialisten die het een en ander afweten van de software in BMW’s. Vaak zijn ze zelfs gewoon werkzaam bij specialistische garages waar het ontgrendelen van zaken als een dienst wordt aangeboden.

Software-aanpassingen gebeuren al jaren

Al zo lang als het verschijnsel bestaat, kunnen deze handige knapen opties ontgrendelen die vanuit de fabriek uit werden geschakeld, bijvoorbeeld bochtenverlichting of zelfs automatische ruitenwissers. Ook kun je in sommige gevallen instellen hoelang de verlichting aanblijft als je je auto vergrendelt.

Dit werkt net even anders

De stoelverwarming ontgrendelen zal iets meer voeten in de aarde hebben. Aangezien het een abonnementsvorm betreft, zal de auto via het internet controleren of de functie ingeschakeld mag worden. Dat is net even wat anders dan een oudere auto die alleen maar in zichzelf praat. Bovendien zou BMW met een update de ontgrendeling weer weg kunnen halen.

Tegen Vice zegt een BMW-specialist: ‘Zolang BMW het mogelijk maakt om stoelverwarming te activeren, kunnen we kijken naar het aanbieden ervan. Als BMW het niet toestaat, kan dezelfde functie worden toegevoegd met een hardware-retrofit, dus uiteindelijk zal de bestuurder altijd kunnen krijgen wat hij wil.’

Mocht een software-ingreep niet werken, dan zullen specialisten dus waarschijnlijk gaan kijken naar het inbouwen van een nieuw knopje waarmee je de stoelverwarming kunt activeren. Overigens kost het levenslang afkopen van de optie 419 euro in totaal. Je kunt je dus afvragen of je de moeite moet nemen, of dat je beter gewoon één keer de pleister eraf kunt trekken.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear