Viel het jullie ook op dat Max Verstappen gisteren buitengewoon relaxed was? Over de boordradio maakte hij zelfs grapjes terwijl zijn grootste concurrent er met de winst vandoor ging. Terecht ook, want ondanks zijn gridstraf boekte hij een uitstekend resultaat en hij pakte de snelste raceronde. Of zal het zijn omdat Max iets weet over de komende racen; trekt Honda voor zijn laatste twee races in de F1 nog iets uit de hoge hoed?

Hoe dan ook, Max Verstappen staat momenteel nog op de eerste plek in het wereldkampioenschap met 351,5 punten. Hamilton zit hem op de hielen met 343,5 punten. Dat zijn dus acht punten verschil. Met een eerste plek in de race verdienen coureurs 25 punten en met een tweede plek 18 punten. Dit zijn een paar scenario’s hoe Max Verstappen wereldkampioen kan worden – en hoe niet.

Max Verstappen wordt wereldkampioen in Saoedi-Arabië

Het is mogelijk. De Nederlander moet de komende race 18 punten meer halen dan Hamilton. Als Verstappen de komende race eerste of tweede wordt en Hamilton valt uit, bijvoorbeeld met een klapband, dan pakt Max de titel al komend weekend. Statistisch gezien is die kans niet heel groot. Hamilton viel dit seizoen pas één keer uit. Dat was in Italië toen hij crashte met Max. Als Hamilton zevende wordt en Verstappen eerste, dan is het ook gespeeld.

Max wordt tweede in Saoedi-Arabië

Als Hamilton aankomende race de eerste plek pakt, dan staat hij op 368,5 punten. Verstappen staat dan nog één punt voor met 369,5 punten. Als Hamilton ook nog de snelste raceronde pakt, dan staan de twee gelijk in het kampioenschap. Max moet dan in Abu Dhabi nog winnen van Hamilton om wereldkampioen te worden.

Een crash beslist het kampioenschap

Als Max tweede wordt komende race en Hamilton heeft niet de snelste raceronde, dan zet dat de deur open voor een historisch scenario. Tijdens de GP van Japan in 1990 stond Senna bovenaan in de puntenlijst. Als hij en zijn tegenstander Prost niet zouden finishen, dan zou Senna winnen. Al in de eerste bocht tikte Senna zichzelf én Prost van de baan en zo won hij het kampioenschap. Als Max en Lewis in de laatste race elkaar van de baan kegelen in dit scenario, wordt Max kampioen.

‘Als het zou komen tot het scenario van de laatste race in Abu Dhabi en ze zouden tegen elkaar racen om de titel, wie vooraan staat, gaat absoluut proberen hetzelfde te doen als in de Senna-Prost-jaren’, zei Toto Wolff zelfs tegen de Daily Mail.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie