Niet schrikken, maar er zijn dus mensen die liever niet de verbrandingsmotor zien verdwijnen. En dan hebben we het niet alleen over liefhebbers. Ook overheden en automerken (die al miljoenen in elektrificatie investeerden) laten steeds meer hun twijfels horen over een toekomst vol batterijauto’s. Zo ook Toshihiro Mibe, de grote baas van Honda.

‘Ik ben al meer dan dertig jaar actief in de motorontwikkeling, dus persoonlijk is het een beetje bedreigend. Maar ik moet mijn eigen gevoelens scheiden van wat het beste is voor de business’, zegt Mibe bij een persconferentie in het hoofdkwartier van Honda Amerika. Of het ligt aan Mibe’s gevoelens of niet, Honda wil nog niet van de verbrandingsmotor af.

Onderzoek naar eFuels

De onderzoeksafdeling van Honda draait overuren. Ze kijken naar de levensvatbaarheid van batterijen, laders, vliegtuigen en zelfs raketten, maar ook naar synthetische brandstoffen. Met deze eFuels kan de verbrandingsmotor volgens Honda nog wel twintig jaar mee. Honda denkt dat deze brandstof goed is voor sportauto’s, vrachtwagens en vliegtuigen.

Batterijen en waterstof zijn de toekomst

‘Nu we meer richting emissievrij bewegen, zijn we gefocust op elektrificatie en brandstofcellen [waterstof]. Dat zijn de twee hoofdcomponenten van de toekomstige mobiliteit’, zegt Mibe. Overigens wil het bedrijf niet achterblijven. Zo schrijft Reuters dat Honda 40 miljard dollar wil investeren tot 2030 in de elektrificatie.

Honda ontwikkelt momenteel een eigen EV-platform en in 2024 komen er twee nieuwe elektrische voertuigen van Honda bij. Of deze naar Nederland komen, is niet bekend. In 2030 moet 40 procent van de Honda’s geëlektrificeerd zijn, dus volledig elektrisch of hybride zijn. Van die investering van 40 miljard gaat 4,4 miljard in ieder geval naar de bouw van een batterijenfabriek in het Amerikaanse Ohio.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear