
Er zijn in korte tijd een hoop betaalbare elektrische auto’s op de markt gekomen. Daarbij is de Hyundai Inster een beetje ondergesneeuwd geraakt. Er zijn er op dit moment zo’n 1.500 van verkocht. Dat aantal mag wel wat hoger, want op het gebied van uitrusting, prijs en ruimte scoort ie bovengemiddeld goed. Maar ja, iedereen vindt die Renault 5 en nieuwe Panda zo schattig (zijn ze ook). Om de aandacht eventjes te verleggen is hier de Hyundai Inster Cross, het nieuwe topmodel van de range.
Daarmee is er een opvolger voor de persoon die nog in een Hyundai Getz Cross rondcrost. Dat was een Hyundai Getz met stoere bumpers, andere wielen en dakrails. De Inster Cross tapt ongeveer uit hetzelfde vaatje, maar dan met meer succes. Dat komt ook omdat de basis zich er veel beter voor leent. De Inster heeft namelijk van zichzelf al wat meer crossover-vibes en met de Cross wordt dat alleen maar meer.
Hoogtepunten van Hyundai Inster Cross
- Nieuwe topversie van populaire Inster-reeks
- 45 kW-accu
- 115 pk-motor
- Extra stoere en ruige uitstraling
- Géén vierwielaandrijving
De Hyundai Inster Cross komt niet als een verrassing, want het model werd al een tijdje geleden aangekondigd. Toen nog met zo’n olijk dakrekje. Het is, net als een spoiler, zo’n optie die je bijna nooit gebruikt, maar die de auto er wel toffer uit laat zien. Het rekje is komen te vervallen, maar die kun je vast bij aftermarkt leveranciers als Thule bestellen. Er is een nieuwe groene kleur (Amazonas Green Matte) en er zijn nieuwe wielen. Die staan niet op offroad-banden en onderzoek wijst uit dat dat maar goed ook is.
[merk model] interieur

De Inster Cross krijgt natuurlijk zijn eigen interieur. Dat is natuurlijk, geheel in de geest van de auto, heel erg avontuurlijk. Zonder gekheid, het wijkt wel degelijk af van de normale huis,- tuin- keuken-Insters. We zien groene sfeerverlichting, nieuwe bekleding met blokjes en groene accenten. De bekerhouders in het voorbankje zitten in alle Insters, maar blijven een leuk detail. Qua uitrusting zit zo ongeveer alles er wel op, dus wat je ziet, krijg je ook voor de vraagprijs (waar we zo nog even op terugkomen).
Wat is de actieradius van Hyundai Inster Cross?
Dit is het topmodel, dus Hyundai levert logischerwijs alleen de grotere 49 kWh-accu. Op een volle accu haalt de Hyundai Inster Cross precies 360 kilometer. Dat is evenveel als de Inster haalt in de ‘Evolve’-uitvoering. Dus al die extra attributen om de auto stoerder te maken, hebben niet geresulteerd in een hoger verbruik en kleinere range. Wil je overigens de maximale actieradius, moet je kiezen voor de Inster in de ‘E-Motion’- of ‘Pulse’-uitvoering. Die halen namelijk 370 kilometer.
Wat is de prijs van de Hyundai Inster Cross?
Het is een topuitvoering, dus is het de duurste uit de line-up. De Hyundai Inster Cross kost 32.885 euro. Dat is veel geld voor een A-segment-hatchback, maar dan heb je dus de grote accu, de krachtigere motor en de luxe uitrusting. De ‘Evolve’-uitvoering heeft al die attributen ook en kost normaal gesproken 29.595 euro.
Wanneer komt de Hyundai Inster Cross?
Goed nieuws als je helemaal blij wordt van dit artikel. De Hyundai Inster komt namelijk nog dit jaar naar Nederland. Sterker nog, de ruige variant van de Inster-range staat op dit moment al te schitteren in de configurator. Je kunt hem dus per direct bestellen. Dan kun je hem in ontvangst nemen over een maandje of twee.
Wat zijn de alternatieven?
Als je een compacte stadsauto met guitige uitstraling zoekt, is er voldoende keuze op het moment. De Citroën, Jeep en Opel zijn technisch gezien identiek, dus is de Citroën de verstandigste keuze (want het goedkoopst). De Renault 4 is op zijn eigen manier weer aandoenlijk en heeft wat meer pit bovendien. De Inster Cross is wel het compleetst uitgerust, dus de prijzen wijken ietsje af als je de uitrusting gelijktrekt.
- Hyundai Inster Cross | 31.495 euro
- Citroen ë-C3 Aircross Max | 31.590 euro
- Renault 4 | 32.995 euro
- Opel Frontera Electric GS | 33.499 euro
- Jeep Avenger Electric Longitude | 34.995 euro
Bij de hoogtepunten: 45 kW-accu
Dat kan natuurlijk helemaal niet, want dan kan ie nooit 115PK leveren.
Dus zal het wel 45 kWh moeten zijn. Maar in de tekst staat dan weer 49 kWh.
Ik snap dat met die tientallen artikelen die op een dag verschijnen er geen tijd is om het allemaal na te lezen voor de redacteur, maar misschien een leuk taakje voor een stagiaire?