Het slecht nieuws: alles wordt nog steeds duurder. Het goede nieuws: brandstof wordt, eh, minder duurder. In augustus hadden we te maken met de hoogste inflatie ooit, maar liefst 12 procent. Het opvallende is echter dat de brandstof niet heeft bijgedragen aan dit recordgetal. De inflatie bij brandstoffen nam zelfs af ten opzichte van juli.

Het CBS meldt dat de brandstoffen ‘een neerwaarts effect op de inflatie’ hebben. Belangrijk om te weten is dat de inflatie wordt berekend ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. De prijzen zijn nu dus 12 procent hoger dan in augustus 2021; niet 12 procent hoger dan in juli. De brandstofprijzen zijn de laatste tijd weer iets aan het zakken, en daardoor neemt de invloed van benzine en diesel op de inflatie af.

Er is dus zeker nog sprake van inflatie als het gaat om brandstoffen, maar wel in mindere mate. Vorige maand was de totale inflatie 10,3 procent, waarbij brandstoffen 0,82 procent voor hun rekening namen. Deze maand is dat maar 0,57 procent. Dat de inflatie ondanks de afgenomen bijdrage van de brandstoffen nu alsnog op een record zit van 12 procent, geeft dus aan hoe duur de rest is geworden.

‘Motorbrandstoffen waren in augustus 16,7 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in juli was de prijsstijging op jaarbasis 24,6 procent’, meldt het CBS. Hoe we dan toch op die 12 procent komen? Huisvesting, water en energie zijn de grootste boosdoeners, maar ook de boodschappen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear