De Amerikaanse acteur Matt LeBlanc is bekend van Friends, Episodes, de nieuwe soap Man with a Plan en een bepaald autoprogramma op BBC2. Vanaf aanstaande zondag 25 februari zie je hem – en zijn collega’s Chris Harris en Rory Reid – elke week in actie in seizoen 25 van TopGear. Wij hadden wat vragen voor hem.

Is dit seizoen anders dan het vorige seizoen?

Met elk seizoen proberen we het concept verder te ontwikkelen. Tijdens het opnemen van seizoen 25 ging het vooral om het breder maken van de show. De items met auto’s zijn langer en bevatten veel meer humor. Omdat wij als presentatoren elkaar beter hebben leren kennen, is de chemie sterker. Hierdoor konden we outside the box denken. TopGear zal altijd een autoshow blijven, maar het is dit seizoen zo opgenomen dat het interessanter is voor een nog groter publiek.

Zou je dat kunnen uitleggen?

Als je enkel uitgebreid vertelt over de technische specificaties van auto’s, zullen kijkers die niet – zoals ik – autogek in hart en nieren zijn, snel verder zappen. Maar als je een verhaal kunt neerzetten dat meer mensen weet te boeien, blijven ze kijken. Vaak hoor ik van mensen dat ze niet zozeer in auto’s geïnteresseerd zijn, maar wel TopGear kijken. Ze leren gaandeweg over auto’s, net zoals ik dat doe. Kortom, de auto zal altijd het focuspunt blijven, maar we proberen het zo op te nemen dat je er ook met het hele gezin naar kunt kijken.

TopGear en stunts gaan al jaren goed samen. Wat kunnen we dit seizoen verwachten?

We hebben veel plezier gehad met een paar tractoren. Het aantal tractoren neemt toe en straks staat heel Engeland er vol mee. Want als je achter zo’n ding belandt, is het onmogelijk om weg te komen. We hebben wat ideeën verzonnen over hoe we de landbouwsector sneller kunnen maken.

Interessant. Wat nog meer?

We zijn bij Burghley Horse Trials geweest. Hier hebben we met SUV’s, inclusief paardentrailers met paarden (oké, van papier-maché) over hellingen gesprongen. We hebben een toegewijd team dat deze ideeën verzint en werkelijkheid maakt.

De sfeer in de studio is altijd goed. Toch?

Klopt. Maar de delen die opgenomen zijn in de studio worden wel korter. De items maken TopGear onderscheidend en dat is waarom de meeste mensen het programma kijken. Ik hoor niet vaak dat ze per se een stukje uit de studio-opname leuk vonden. De opnames in de studio zijn wel nog steeds belangrijk en verbinden de spannendere items met elkaar.

Waarom heeft TopGear zo’n lange levensduur?

De relatie tussen de presentatoren is één van de belangrijkste onderdelen. We zijn allemaal bevangen door auto’s, dus dat zit wel goed. TopGear betrekt je bij de ervaring. Je kunt meereizen en meerijden met de mooiste (en minder mooiere) auto’s vanaf je eigen bank. Ongeacht welke auto we rijden, het is altijd leuk en we weten altijd wel iets te vertellen over de eigenzinnigheid, het ontwerp of het rijgedrag.

Wat maakt TopGear zo populair?

Zelfs mensen die niets met auto’s hebben, hebben er toch een connectie mee. De auto is een onderdeel van het dagelijks leven. Vaak wordt er ook naar gelinkt als je praat over een eerste date of een bezoek aan opa en oma. Zelfs een ritje achterin een politieauto wordt goed herinnerd. Auto’s zijn een deel van de familie geworden en iedereen kan er wel iets over vertellen. In bijna elk familieverhaal wordt er gerefereerd naar een auto. Ook al is het uiteindelijk gewoon een transportmiddel dat jou naar je bestemming brengt.

TopGear bestaat al 41 jaar. Zal het over 41 jaar nog steeds bestaan?

Waarom niet? Het is een tijdloos programma, maar ik ben wel erg benieuwd waar ze over 41 jaar over zullen praten. Vliegende auto’s wellicht, daar zal TopGear het zeker over hebben. Het concept van TopGear is erg sterk, want auto’s bieden een vorm van onafhankelijkheid en daar blijven mensen in geïnteresseerd. Deze onafhankelijkheid wordt afgepakt door de zelfrijdende auto en daarom ben ik geen fan van dat soort technologie. Met huidige auto’s start je de motor, rij je weg en opeens ben jij degene die besluit waar je naartoe gaat. Zelfrijdende auto’s zullen handig zijn wanneer je te veel gedronken hebt in de lokale pub. Maar ik denk niet dat ze daarvoor verzonnen zijn.

Hoe plan je alles in? Naast TopGear ben je natuurlijk ook acteur

Om eerlijk te zijn is niets doen mijn favoriete bezigheid. Dus dit is een hoop werk voor me. Maar toen deze twee kansen me min of meer tegelijk werden aangeboden (TopGear en Man with a Plan, red.), wilde ik beide niet laten schieten. Ik heb aan de producers gevraagd of het mogelijk was om ze te combineren, en dat bleek zo te zijn. We hebben alles goed en strak ingepland en nu ben ik drukker dan ooit tevoren. Ik vind beide shows leuk om te doen. Tijd genoeg om rust te nemen als ik dood ben.

Wat vind je het leukst aan het presenteren van TopGear?

De dingen die ik met TopGear kan doen, zijn niet te koop. En dat is erg speciaal en uniek. Het bedenken van de items is enorm complex, omdat het avonturen zijn die je zelf nooit had kunnen verzinnen. En had je dat wel gedaan, dan was je waarschijnlijk tot de conclusie gekomen dat de uitvoering onmogelijk zou zijn. Dit seizoen rijden we bijvoorbeeld over een bergweggetje dat compleet is afgezet door de politie. Zulke dingen kun je nergens anders meemaken. Af en toe moet ik mezelf even knijpen of het allemaal echt is en niet één grote droom zal blijken te zijn.

Het nieuwe seizoen van TopGear kijk je vanaf 25 februari, elke zondagavond om 21:00 uur op BBC2!

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)