Er wordt nog weleens beweerd dat er tegenwoordig geen slechte auto’s meer gemaakt worden. En dat klopt redelijk, maar dat wil nog niet zeggen dat er geen auto’s zijn met slechte eigenschappen. Zo komen we nog verdacht vaak infotainmentsystemen tegen die net even te langzaam werken of waarbij belangrijke functies verstopt zitten in menuutjes.

Hieronder vind je een paar irritante dingen die ons de afgelopen jaren van auto’s zijn bijgebleven. Het is net als zeuren over het weer: als dat het ergste is in je leven, dan heb je eigenlijk een vrij zorgeloos bestaan. Bovendien stond er vroeger nog in de handleiding van auto’s hoe je de roest moest repareren – zo ernstig is het dus allemaal ook weer niet.

Aiways U6 Coupé: De plek van de parkeerknop

Als leuk designelement heeft de Aiways U6 Coupé geen draaiknop of pook om de auto in ‘drive’ te zetten, maar een soort vliegtuighendel. Ziet er leuk uit, maar de knop van de parkeerstand zit op een onhandige plek. Lange mensen zullen tijdens het rijden met hun knie tegen de P-knop stoten, waardoor de auto tijdens het rijden naar de N-stand gaat. Op dat moment valt al het vermogen weg, en dat is de eerste keer even schrikken. Daarna is het vooral bloedirritant.

Abarth 595: De Sabelt-stoelen

Niet alleen zitten deze stoelen vreselijk (al helemaal voor langere mensen), ze passen ook nog eens voor geen meter in de auto. Het is zelfs zo erg dat je de deur moet openen om bij de draaiknop van de rugleuning te kunnen.

Volkswagen Up: Eén raamknop per kant

De bescheiden uitgeruste Volkswagen Up heeft wel elektrische ramen, maar bij sommige uitvoeringen is er maar één knopje per kant. Dit betekent dat je als bestuurder niet het raam van de passagier kan bedienen. Onhandig als je even het raam omlaag wilt doen om bijvoorbeeld het condens eraf te halen. Met slingers was het vroeger overigens niet anders.

Porsche Macan: Eigenwijze verwarming

Interieur Porsche Macan GTS Facelift

Toen we de Macan GTS een weekje mee hadden voor een test, merkten we dat de temperatuur bij het starten áltijd op 21 graden stond. Een zwieper aan de draaiknop geven is een kleine moeite, maar toch. Overigens vermoeden we dat het niet bij alle modellen zo is, maar een klein foutje bij het persoonlijke account dat je kunt koppelen in de auto.

BMW iX: De muziek blijft aan als je de deuren opent

BMW iX schuin voor

Vroeger was het simpel. Als je de sleutel uit het contact haalde, ging alles uit. Zo kon jij gewoon uitstappen zonder aan de wereld kenbaar te maken hoe slecht je muzieksmaak echt was. Bij een paar moderne auto’s blijven alle systemen aan als je de auto hebt geparkeerd en het contact uit hebt gezet. Zo ook bij de BMW iX. Zo moet je elke keer als je parkeert handmatig het volume zacht zetten.

Mazda MX-5 NC: Zonneklep raakt binnenspiegel

Als je bij bepaalde Mazda MX-5’jes van de NC-generatie de zonneklep omlaag doet, dan tik je de binnenspiegel aan en verander je het zicht naar achteren. We hebben dit persoonlijk meegemaakt en stuiten op meer lotgenoten op het internet. Misschien een praatgroepje beginnen. We moeten hierbij wel zeggen dat het een wat ouder exemplaar betreft waarvan de ruit al eens vervangen is, en dat niet iedereen hier last van heeft. Blijkbaar luistert het terugplaatsen van de binnenspiegel erg nauw.

Hyundai en Kia: De knop voor het volgende nummer

De huidige generatie auto’s van Hyundai en Kia heeft nog veel fysieke knoppen in het interieur. Fantastisch. Alleen de indeling op het stuur is wat gek. Je zet de muziek harder door het volumeknopje omhoog te bewegen. Dan zou het – in onze ogen – logisch zijn als je door het andere knopje naar boven te bewegen het volgende nummer zou kunnen selecteren. Dit is precies andersom: druk omlaag voor het volgende liedje. Raar.

Mercedes EQ-serie: Fluitende ventilatie

Mercedes-AMG EQS 53 4Matic interieur overzicht

Ken je dat irritante geluid als mensen een fluitje hebben bij het ademen maar het zelf niet doorhebben? Precies die toon is soms hoorbaar bij de interieurventilatie van de Mercedes EQ-modellen. We hebben het vooral gemerkt bij de auto’s met het hyperscreen. Ook als de ventilatie op de laagste stand stond. Eenvoudig op te lossen door de luchtstroom op de voorruit of voeten te zetten, trouwens.

Jeep Wrangler: Waarschuwing dode hoek in het dak

Jeep Wrangler 4xE Rubicon et gras

De nieuwste Jeep Wrangler heeft een speakertje in het plafond zitten. De eerste keer dat de dodehoekwaarschuwing afgaat, schrik je je rot. Die staat namelijk nogal hard en de speaker zit akelig dicht bij de oren. Gelukkig voelt de auto zich het meest thuis naast de verharde weg, waar er toch niemand in je dode hoek zit.

Volvo (X)C40: One-pedal modus zit begraven in menu’s

Volvo C40 Recharge Twin Motor

Bij de meeste elektrische auto’s kun je de mate van regeneratie (en dus remwerking als je het rechterpedaal loslaat) regelen met flippers achter het stuur, of via een knop op de middenconsole. Zo niet bij Volvo: daar moet je het infotainmentsysteem in om met wat getik en geswipe in een menu een ‘schakelaartje’ om te zetten. Nog erger is dat je niet op je tellerscherm kunt zien of de one-pedal modus wel of niet actief is. De eerste keer dat we met onze test-XC40 wegreden, bezorgden we op de parkeerplaats een achterligger bijna een hartaanval.

Reacties

 • Petrolhead heeft op 11 april 2023 geschreven:

  Die one-pedal drive is de meest overschatte ‘feature’ op een elektrische auto ooit. Dit wordt alleen gehyped door de meest vervelende fanboys onder het motto “kijk mij eens elektrisch rijden”. Prima dat die zo ver mogelijk weggestopt is.

  • Carlo heeft op 12 april 2023 geschreven:

   +1 over die one-pedal EN die mensen die daar steeds over zeiken.

   Reageer
  Reageer
 • Bero heeft op 11 april 2023 geschreven:

  Bij de Porsche zitten instellingen als de temperatuur gekoppeld aan een geheugenstand van de stoel en buitenspiegels en die staan opgeslagen op de sleutel. Dus als je de temperatuur op 20 zet en dan even op M+1 (of M+3) drukken en dan is de nieuwe temperatuur ook als instelling op je sleutel opgeslagen. Maar het is zeker niet handig.

  Reageer
 • Niels heeft op 10 april 2023 geschreven:

  Vergeet keyless entry niet… De auto wel van het slot moeten halen met de afstandsbediening op de sleutel, maar vervolgens slingeren ze ergens rond in de auto. En bij het uitstappen er standaard achter komen dat de sleutels nog ergens slingeren in de auto.

  Reageer
 • stuffie heeft op 10 april 2023 geschreven:

  Die laatste, de one-pedal modus, vind ik eigenlijk wel fijn. Ik zou niet weten waarom je dit iedere keer zou willen wijzigen, dus stop het lekker ergens in een menu.

  Wat ik vooral irritant vind aan de auto’s van tegenwoordig zijn alle waarschuwingen en correcties. Lane assist bijvoorbeeld. Maar zelfs de waarschuwing voor geen gordel mag van mij weggelaten worden.

  Reageer
 • Ron heeft op 9 april 2023 geschreven:

  Het meest irritante is toch wel de automobilist zelf.
  Vooral diegene die met van alles bezig zijn behalve auto rijden.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear