Bestuurders van Caterhams en Ariels zijn eenvoudig te spotten: ze lopen met hun stuur onder hun arm. Anders wordt het stuur of de auto gejat. Dat is het nadeel van een auto zonder degelijke ramen of deuren. In de toekomst doen we dit allemaal, als het aan Jaguar ligt. Het merk onthulde de ‘Sayer’. Het idee is dat we in de toekomst geen auto bezitten, maar een stuur dat we bevestigen aan de auto’s die we lenen. Wat is er mis met een sleutel? Of een smartphone?

‘Het stuurconcept leeft in je huis en wordt je vertrouwde compagnon’, zegt Jaguar. Zet het een kopje thee? Zet het Die Hard aan en haalt het pizza voor je? Waarschijnlijk niet. Slechte beste vriend, hoor.

Wat doet het dan wel?

Sayer is zelfdenkend (kunstmatige intelligentie) en luistert naar je stem. Volgens Jaguar voert het ding honderden taken uit. De voorwielen van een auto naar links en rechts bewegen is daar één van. Je vertelt Sayer simpelweg dat je een auto wilt en hij bestelt er een voor je. Vervolgens gebruik je het stuur om diezelfde auto te besturen.

Waarom Sayer?

De uitstekende octagon is vernoemd naar Malcolm Sayer. Hij werkte tussen 1950 en 1970 bij Jaguar. De beste man ontwierp de C-, D- en E-Types. Oh, en de fenomenale XJ13-racer. Blijkbaar klik je de Sayer (het stuur, dus) in iets dat Jaguar de ‘Future-Type’ noemt. We zijn benieuwd. Jaguar denkt overigens dat dit hele idee pas in 2040 werkelijkheid is.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear