Hou je vast: dit is de Jeep Grand Cherokee Trackhawk. Volgens het merk de snelste en krachtigste SUV ooit gebouwd. Bij Tesla krabben ze zich nu even achter hun oor.

Wil je wat cijfers om op te kauwen? Laten we beginnen met 717 pk en 875 Nm. In 3,5 seconden gaat de Jeep Grand Cherokee Trackhawk van 0 naar 96 km/u (60 mijl per uur). Dat is dus net zo snel als een McLaren 540C. De topsnelheid ligt op 290 km/u. Voor een SUV met de aerodynamica van een baksteen (en luchtweerstand neemt kwadratisch toe) mag je daar best van onder de indruk zijn. Hadden we al gezegd dat het ding meer dan 2.400 kilo weegt?

Het vermogen komt natuurlijk van de wonderbaarlijke 6,2-liter V8, die ook de Charger Hellcat van vermogen voorziet. Wat ons betreft mag het moederbedrijf FCA dat blok overal inhangen. En gezien het bestaan van de Jeep Grand Cherokee Trackhawk, is Dodge het daarmee eens.

Kan de Jeep Grand Cherokee Trackhawk nog iets anders dan hard rechtuit?

De koppelverdeler heeft een ‘track mode’. Als je deze modus selecteert, gaat 70 procent van het vermogen naar de achterwielen. En met 717 pk moet dit voor onvolwassen vermaak zorgen.

De Trackhawk gebruikt techniek van de nog lijpere Dodge Demon om sneller van de startlijn af te komen. Het ‘torque reserve launch system’ laat de supercharger meer toeren maken zonder de banden te laten spinnen (en daarmee de remmen te belasten). Bijvoorbeeld door een klep te sluiten en de timing van de ontsteking aan te passen.

Goed, een Jeep die de instapmodellen van Ferrari, Porsche en McLaren bijhoudt. De wereld is officieel gek geworden. En dat is best leuk.

Reacties

  • Maestro heeft op 10 april 2017 geschreven:

    Sinds wanneer worden de nummerplaten meegespoten?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)