‘Tweede is de eerste van de verliezers’, legt Shelby Amerika uit, ‘en wij zijn van plan om aan kop te blijven’. Deze genadeloze filosofie heeft geresulteerd in de reïncarnatie van de Shelby 1000, een 1.014 pk sterke Ford Mustang GT die onthuld is op SEMA. Waarom heet ie dan de Shelby 1000? Amerikanen werken met bhp (brake horse power) – waar ie wel 1.000 stuks van heeft – en dit is net iets anders dan onze pk’s.

Dat is toch best veel vermogen voor een Mustang?

Ja, je leest het goed: meer dan duizend pk in een Mustang. Shelby, dat al wat jaartjes aan Fords sleutelt, wierp de standaard Ford-V8 in de kliko en installeren ze een 5,2-liter V8 met supercharger en ‘onderdelen die het beste van het beste zijn’.

Hij wordt gevoed door aangepaste GT350 cilinderkoppen en een 4,5-liter Whipple-supercharger. Radiator, aluminium koeltank, motoroliecarter en warmtewisselaar: allemaal nieuw. Shelby heeft ook een eigen uitlaat op de auto geschroefd, assen die ruim 1.500 pk aankunnen, een verbeterde versnellingsbak en ECU, en een beter brandstofsysteem. Shelby heeft zowel aan de voor- als achterkant de spoorbreedte groter gemaakt, een volledig aanpasbaar ophangingssysteem gemonteerd, evenals gigantische Brembo-remmen. Ook de wielen en banden zijn breder geworden.

Wat is er nog meer anders aan deze Shelby Mustang 1000?

Het is je misschien ook wel opgevallen dat hij er vrij anders uitziet. Als je even twee keer kijkt, zie je dat het front veranderd is. Net als de motorkap, wielkasten, achterpanelen en ‘nog veel meer’. ‘De Shelby 1000 van 2012 tot en met 2014 was gebaseerd op de 5,8-liter GT500’, vertelt Shelby Amerika. ‘Hij was het meest geschikt voor dragraces.’

Deze nieuwe auto is gebaseerd op de 2018 Mustang. ‘Het is een compleet andere auto die is ontworpen om de ultieme wegenverslinder te zijn.’ Er is ons beloofd dat hij niet alleen snel is in een rechte lijn, maar ook een circuitauto is die perfect een apex kan raken. Er worden volgend jaar slechts 50 exemplaren gemaakt. De prijzen beginnen bij 169.995 dollar voor het hele pakket. Daar zitten de kosten van de Mustang GT-donorauto niet bij inbegrepen. Je kunt elk model vanaf 2015 opsturen, ook al is het conceptmodel van SEMA gebaseerd op een model uit 2018. Zou jij het doen?

Advertentie

Reacties

  • Haye Mellema heeft op 3 november 2017 geschreven:

    lelijke grille zeg…

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie