Om teleurstellingen maar gelijk te voorkomen: deze nieuwe lichtgevende grille van Skoda kun je nu nog niet kopen. Het is een project van de Czech Technical University in Prague (CIIRC) en Skoda. Ook is het niet de bedoeling dat gefrustreerde leaserijders het led-bord gebruiken voor vulgaire taal jegens linksplakkers. Nee, je moet er vriendelijke animaties mee laten zien aan voetgangers.

Skoda meent dat de lichtkrant in de grille gebruikt kan worden om voetgangers te laten weten dat je ze gezien hebt. Door een animatie te laten zien van een overstekend mannetje, weet een voetganger dat er overgestoken kan worden. Mocht een auto om wat voor reden dan ook niet kunnen stoppen, dan zal de auto dan uitdragen met een andere animatie.

Laten we eerlijk zijn: er zijn best wat momenten tijdens het rijden dat je andere weggebruikers graag iets duidelijk wil maken. Soms wil je ze netjes attenderen dat de verlichting niet aanstaat, maar op andere momenten wil je iemand graag erop wijzen dat de rechterrijstrook vrij is. En dan is een kleine animatie met pijltjes een stuk vriendelijker dan seinen of kleven.

Moet het lichtgevende bord niet hoger?

Bij conventionele auto’s wil je niets voor de grille monteren, maar bij de Enyaq is de grille eigenlijk al dicht. Als het bord wel tijdens het rijden gebruikt moet gaan worden, dan moet Skoda nog wel wat aanpassingen maken. Vooral voor andere merken binnen het concern zou het bord wat hoger geplaatst moeten worden; als je één meter op je voorganger zit, is het bord te laag om te lezen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear