Wekenlang hield Skoda ons bezig met ‘de eerste beelden’ en ‘exterieurschetsen’ van de nieuwe Kodiaq. Nu is de grootste Skoda eindelijk onthuld en… valt ie een beetje tegen qua nieuwigheid. Oké, er is een nieuwe aandrijflijn en het interieur is bij de tijd gebracht, maar de buitenkant is vrij conservatief.

Wat wel in het oog springt, is de zeshoekige grille. Die heeft nu een donkere chroomlaag. Er is trouwens ook een optie voor een verlichte grille, zoals dat tegenwoordig hoort. Afhankelijk van de uitvoering die je kiest, komt de SUV op 17- tot 20-inch wielen te staan. De Kodiaq is een stukje gegroeid: hij is 6 centimeter langer dan zijn voorganger, terwijl de wielbasis even groot bleef. Wel is hij 2 centimeter smaller geworden.

Skoda Kodiaq (2023)

Voor de goede orde: dit is dus de nieuwe Kodiaq | Foto: © Skoda

Specificaties en motoren van de nieuwe Skoda Kodiaq

De nieuwe Kodiaq kun je bestellen met vijf of zeven stoelen. De zevenzitter is er alleen als mild-hybride en de vijfzitter als mild-hybride en PHEV. Het is voor het eerst dat de Kodiaq met een stekker te krijgen is. In Nederland brengt Skoda alleen benzinemotoren uit, in België zijn er ook twee dieselvarianten.

De mild-hybride krijgt een 1,5-liter turbomotor met een 48-volt starter-generator en een totaal vermogen van 150 pk. Kies je voor de PHEV? Dan heb je 204 pk tot je beschikking dankzij dezelfde 1,5-liter benzinemotor die geholpen wordt door een elektromotor. Met de 27,5-kWh batterij moet je 100 kilometer elektrisch kunnen rijden. Opladen kan met een 11-kW AC-lader of tot 50 kW met een DC-lader. Elke Kodiaq komt met een DSG-versnellingsbak.

Interieur

De grootste veranderingen aan de Skoda Kodiaq zitten in het interieur. De PRND-functies bedien je nu met een hendel achter het stuur. Handig, want hierdoor is er meer opbergruimte in de middenconsole. Verder zijn er vooral fysieke knoppen om zaken als het volume en de airco te regelen. Pluspunten voor Skoda.

Er zijn twee schermen: het bestuurdersdisplay van 10,25 inch en een centraal scherm van 10 inch. Optioneel is er nog een 13-inch head-up scherm. Je kunt optioneel een draadloos oplaadplatform voor twee telefoons laten installeren. De smartphones worden hierbij niet alleen opgeladen, maar ook gekoeld. BMW, letten we op?

Skoda Kodiaq (2023)

Verder kun je kiezen voor ergonomische stoelen met massagefunctie op juist voor sportstoelen. Aan ruimte achterin is geen gebrek. De versie met vijf zitplaatsen heeft een kofferbak van 910 liter en 2.105 liter met de achterbank naar beneden. De zevenzitter heeft logischerwijs wat minder ruimte: 340 liter en 2.035 liter met de vijf stoelen achterin neergeklapt.

Prijzen van de nieuwe Skoda Kodiaq

Ergens in mei van volgend jaar komt de nieuwe Skoda Kodiaq naar Nederland. Wat je voor de verschillende uitvoeringen betaalt, vertelt Skoda later pas. Voor de vorige generatie van de grote Skoda ben je tussen de 43.490 euro en de 47.390 euro kwijt in Nederland, zonder opties dan. In België kost de vorige Kodiaq minimaal 44.080 euro; de duurste is er vanaf 57.610 euro.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)