Fietsen, dat doet het Nederlandse leger niet zo veel meer (kan er ook mee te maken hebben dat er een paar decennia geleden een hoop gejat zijn), maar tweewielers zijn nog altijd onderdeel van het materieel. Het algemene vervoersmiddel voor de luchtmobiele brigade is zelfs een motorfiets. De KTM 400 ls-e/mil was jaren de keuze van de luchtmobiele brigade. Een zwikje van 26 van deze KTM-motoren van Defensie staan nu te koop.

De 400 ls-e/mil is de militaire versie van de KTM 640 LC4 Enduro. De 398-cc motor produceert 34 pk en de motorfiets weegt 173 kilo. De KTM-motoren werden in 2004 gekocht en de tweewielers zijn vooral bedoeld als verkenningsvoertuig. Van de ruim 100 motorfietsen staan er nu 26 te koop. De KTM-motoren van Defensie worden vervangen door andere KTM’s.

De KTM-motor in actie bij Defensie | Foto: © Ministerie van Defensie

Defensie zegt zelf over de motoren: ‘Luchtmobiele militairen moeten langere tijd zelfstandig kunnen opereren, eventueel zelfs achter de vijandelijke linies. Ze worden vervoerd per helikopter en de kleine en lichte KTM-motor kan gemakkelijk worden meegenomen. De motor kan op de weg en in moeilijk toegankelijk terrein uit de voeten. De KTM kan dankzij een 18 liter brandstoftank een forse afstand afleggen zonder te tanken.’

De kilometerstanden van de KTM-motoren van Defensie slingeren rond de 8.000 tot 15.000 kilometer. Het enige waar je even op moet letten is dat de verf Chroom-6 kan bevatten. Dit vervelende stofje moet je op een speciale manier verwijderen. Bekijk de motoren op Domeinen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear