Van de naam Laffite heb je misschien wel eens gehoord. In de jaren zeventig en tachtig reed de Franse coureur Jacques Laffite in de F1 voor Iso Marlboro, Ligier en Williams. Twee jaar lang was Laffite de coureur die de meeste F1-races had gereden. Nu is Laffite gepensioneerd en zal hij wel eens langsgaan bij zijn neefje Bruno. Die heeft de familienaam gebruikt om een Italiaans supercarmerk op te richten: Laffite Automobili. Tijdens de GP van Miami onthulde het merk zijn eerste auto: de Laffite LM1.

Zoals de naam al doet vermoeden, is de naam LM1 geïnspireerd door de hoogste klasse in de Le Mans-racerij. Het ontwerp komt trouwens van Fabrizio en Giorgetto Giugiaro. Volgens Laffite Automobili is de LM1 ‘de eerste Le Mans-hypercar van het moderne tijdperk die voor het gebruik op de openbare weg is gebouwd’. Want de Porsche 911 GT1 Strassenversion stamt natuurlijk uit de prehistorie.

Specificaties van de Laffite LM1

Overigens zou de LM1 flink ingedamd moeten worden om mee te mogen doen in het ‘moderne tijdperk’ van de 24-uursrace in Le Mans. Achterin ligt een V8-motor die hulp krijgt van een elektromotor. Samen zijn ze goed voor 1.000 pk en 1.600 Nm koppel. Daarmee zou een sprintje naar 100 km/u in 2,4 seconden klaar moeten zijn. De topsnelheid is trouwens 350 km/u.

Angstaanjagende cijfers voor als je langs de Franse kust flaneert. Gelukkig zou de achtcilinder van Autotecnica Motori zich kunnen aanpassen ‘aan het gebruik op de openbare weg en aan alle type coureurs’. Dankzij een overmatig gebruik van koolstofvezel voor het onderstel en de koets weegt de hypercar maar 1.250 kilo. Verder voldoet de LM1 aan het ‘raceauto voor de weg’-stigma door het F1-achtige-stuurtje, de aanpasbare ophanging en actieve aero-onderdelen.

Op 15 november – in de week van de GP van Las Vegas – trekt ook Laffite Automobili met de LM1 naar de gokstad. Daar moet de eerste LM1 zijn eerste eigenaar gaan vinden. De hypercar wordt geveild tijdens de goede doelen veiling ‘One Night For One Drop’ dat geld ophaalt om over ter wereld drinkwater te krijgen. Naast dit exemplaar worden er nog 23 LM1’s gebouwd. De prijzen beginnen bij 2,4 miljoen dollar, of omgerekend ongeveer 2,3 miljoen euro.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear