Als je een nieuwe auto presenteert, kun je er natuurlijk gewoon een glimmende doek vanaf trekken en hopen dat dat genoeg indruk maakt. Of je zorgt dat het ding al een record gebroken heeft voordat je hem überhaupt laat zien. De Lamborghini Urus Performante is hier, en hij is meteen officieel de snelste SUV op de Pikes Peak-heuvelklim. Hij ging na 10 minuten en 32,064 seconden over de hooggelegen finish – bijna 18 seconden sneller dan de vorige recordhouder, de Bentley Bentayga.

Met een duivels vermogen van 666 pk en een 47 kilo lager gewicht – hé, dat scheelt toch mooi een puber aan boord – gaat de Urus Performante in 3,3 seconden van 0 naar 100 km/u. Z’n topsnelheid is 306 km/u. Lambo spreekt van een ‘nieuwe standaard’ qua vermogen/gewichtsverhouding voor SUV’s. Een titanium Akrapovic-uitlaat moet de 4,0-liter V8 nog scheller laten schreeuwen. En er is een nieuw speeltje aan boord: een Rally-modus.

Rallyen met de Lamborghini Urus Performante

Het is jammer dat Pikes Peak tegenwoordig geasfalteerd is, want dit was de uitgelezen mogelijkheid geweest om de nieuwe modus te testen. De vierwielaandrijving van de Urus legt in de Rally-stand de nadruk op de achterwielen voor een hoop vermakelijk overstuur. Je kunt kiezen voor speciaal ontwikkelde Pirelli P Zero Trofeo R semi-slickbanden; niet per se geschikt voor het betere rallywerk, maar goed. Ook is er een nieuw differentieel met een iets hogere eindoverbrenging en zou de achterwielbesturing responsiever zijn. Lamborghini meldt verder dat de Urus Performante, jawel, 8 procent meer downforce heeft dan de standaardversie.

De uiterlijke (aerodynamische) aanpassingen zijn talrijk. Nieuwe bumpers en luchtinlaten (met een air curtain voor de luchtstroom over de voorwielen) en een nieuwe achterspoiler springen in het oog. Door z’n nieuwe goodies is de Lamborghini Urus Performante 25 millimeter in de lengte gegroeid. De stalen veren leggen de carrosserie 20 millimeter lager en de 22- of 23-inch wielen staan in de breedte 16 millimeter verder uit elkaar, mede mogelijk gemaakt door koolstofvezel wielkastverbreders. Sowieso is er veel koolstofvezel te spotten – tot en met de vinnen van de achterspoiler, die je moeten doen denken aan de Aventador SVJ.

Wat kost de nieuwe über-Urus?

De precieze Nederlandse en Belgische prijzen moeten we je nog even schuldig blijven. Maar de Europese prijs (dus zonder Nederlandse belastingen) van de Lamborghini Urus Performante bedraagt 218.487 euro.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)