Het is altijd wat, een tweedehands auto kopen. Je weet nooit wat de vorige eigenaar ermee uitgespookt heeft. Bij de Land Rover die je hierboven ziet, heb je weinig redenen om je zorgen te maken. Deze auto werd namelijk nieuw gekocht door niemand minder dan de 14e Dalai Lama – de heilige Tenzin Gyatso.

Deze heilige Land Rover Defender is in 1966 geproduceerd en daarna getransporteerd naar Nepal, waar de broer van Zijn Heiligheid de auto ophaalde en naar India reed. Daar leeft de huidige Dalai Lama als vluchteling, sinds de Tibetaanse opstand in 1959. Voor iedereen die denkt dat wij op kantoor gezellig naar Formule 1 zitten te kijken: soms moeten we dus ook enige research doen.

De heilige Land Rover is 10 jaar lang het officiële vervoersmiddel geweest van Zijn Heiligheid. Met een wielbasis van ruim 2 meter was deze auto meer dan geschikt om hem veilig door het bergachtige landschap van de Dharamsala-regio van India te manoeuvreren.

Nadat de Land Rover van de Dalai Lama met pensioen ging, werd hij tot juni 2005 onderhouden door diens broer, Tenzin Cheogyal. Uiteindelijk is hij verscheept naar Amerika en gedoneerd aan de Dalai Lama Foundation in Californië. Het doel hiervan was geld ophalen voor Tibetaanse vluchtelingen.

De Land Rover heeft natuurlijk niet het makkelijkste leven gehad, maar ondanks het ruige terrein waarin hij zich meestal begaf, is dit met afstand de meest gezegende tweedehands auto op de markt. En op de smaak van de Dalai Lama valt niets aan te merken. Brons Groen. Een echte klassieker.

Hoeveel bracht de Land Rover van de Dalai Lama op?

Deze klassieker is afgelopen weekend geveild door RM Sotheby’s. Er was verwacht dat hij tussen de 90.000 en 140.000 euro zou opbrengen. Dat is veel, maar de Land Rover is in 2006 nog volledig gerestaureerd. De originele onderdelen die toen zijn vervangen (kosten: zo’n 45.000 euro) krijg je erbij. Hoeveel de Land Rover uiteindelijk heeft opgebracht, is nog niet bekendgemaakt. Maar het zal vast een bedrag zijn waarvan je zegt: ‘Holy smokes!’.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)