Toen Lotus ons vertelde dat de Emira de laatste benzine-Lotus zou zijn, geloofden we het merk. Nu, even na de bekendmaking van de Lotus Type 66, lijkt het iets genuanceerder te liggen. Het Can-Am ontwerp uit de jaren zeventig dat nu tot leven is gebracht, heeft ‘gewoon’ een V8-motor achter de bestuurder liggen die 841 pk produceert. En ook de Type 66 is niet de laatste Lotus met een verbrandingsmotor.

Vorig jaar richtte Lotus een nieuwe divisie op genaamd Lotus Advanced Performance (LAP). Deze groep medewerkers werkt aan op maat gemaakte, extreem dure projecten. LAP heeft daarnaast de leiding over de bouw van de Lotus Evija overgenomen. Het hoofd van de verkoop en marketing van LAP is Simon Croft. Hij vertelt aan CarBuzz dat Lotus doorgaat met het bouwen van benzinemotoren. Ook na 2035.

Vorig jaar verkocht Lotus maar 567 auto’s, maar het jaar ervoor waren dat er 1.710. Over vijf jaar wil het merk 150.000 auto’s per jaar verkopen (als onderdeel van de ‘Vision 80’-strategie). Omdat het merk op dat moment – als het goed is – meer dan 1.000 auto’s per jaar bouwt, mag het geen auto’s met verbrandingsmotoren meer bouwen voor de EU. Daar heeft de Britse autofabrikant wat op gevonden.

Het trucje van Lotus om toch benzinemotoren te blijven bouwen

Wat als je de auto’s niet straatlegaal maakt? De regels gelden namelijk alleen voor auto’s voor op de openbare weg. Door speeltjes voor het circuit te bouwen, kunnen auto’s met benzinemotoren in lage productie gebouwd blijven worden. De Type 66 is daar een voorbeeld van, maar we kunnen ons voorstellen dat er geen archiefkast vol ligt met oude ontwerpen van racers die er niet zijn gekomen.

Daarom zal Lotus Advanced Performance uit een ander vaatje moeten tappen. Wat het volgende project wordt, houdt Croft nog even geheim. Wel zegt hij dat een route zoals Lamborghini die heeft genomen door een klassieker als de Countach te reïncarneren ‘zeker het overwegen waard’ is. Iemand een nieuwe Elise of Exige? Na de belofte dat er geen Lotussen met verbrandingsmotoren waren, kan de bewering dat de Elise en Exige dood zijn ook prullenbak in.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie