De band zonder lucht is de heilige graal die al eeuwig beloofd wordt, maar er maar niet lijkt te komen. Dit jaar zou er ineens wat beweging in kunnen komen. Michelin stuurde de eerste auto’s op luchtloze banden de weg op en jij kunt vandaag nog een bestelling plaatsen voor twee luchtloze banden. Twee, want het bedrijf begint eerst rustig met fietswielen.

De band is gemaakt van een materiaal dat nitinol heet, wat een legering van nikkel en titanium is. Het mooie van dit spul is dat het een zogenoemd geheugeneffect heeft. Als je het buigt, gaat het automatisch weer terug naar de oorspronkelijke vorm. Het zou bovendien vrijwel onverwoestbaar zijn als je het gebruikt voor wielen.

De luchtloze fietsband komt van NASA

Nitinol werd in de ruimtevaart gebruikt om bijvoorbeeld antennes van te maken. De antenne kon voor het opstijgen opgevouwen worden en eenmaal op de bestemming konden de astronauten de antenne weer uitvouwen. Door het geheugeneffect vouwt de antenne naar de juiste vorm. NASA bedacht er later om er luchtloze wielen van te maken die het onvergefelijke terrein van Mars aankunnen.

De Smart Tire Company heeft toestemming van NASA om de uitvinding commercieel uit te baten. Van nitinol-draden maken ze de vorm van de band. De prototypes waren een soort gevlochten en leken een beetje op maliënkolders (of chain mail voor wie graag Engelse games speelt). Nu willen ze een fietsband in productie nemen waar de draden gewoon naast elkaar een band vormen.

Eerst luchtloze banden voor de fiets, daarna voor de auto

Het bedrijf droomt over luchtloze autobanden of banden voor het leger, maar ze beginnen bij de fiets. De luchtloze fietsband heeft nog wel een stuk rubber als loopoppervlak, omdat je anders waarschijnlijk geen grip hebt. Volgens het bedrijf kost het vervangen van het rubber ongeveer een tientje. Daarnaast zou er maar 50 procent van het rubber nodig zijn voor de hele band, als je het vergelijk met normale banden.

Op Kickstarter kun je de zogenoemde METL-band kopen voor 500 dollar per set, omgerekend zo’n 470 euro. Duurder dan een band bij de Hema, maar deze Smart Tire zou een leven lang mee moeten gaan. Ga maar eens rekenen hoe vaak jij je fietsbanden vervangt en hoe lang je nog denkt te leven. Is het de investering waard?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)