Als jij zin hebt om tijdens een woeste sneeuwstorm op een setje Michelin Cup 2 R’s met nog maar twee millimeter profiel te gaan rijden, dan mag je dat van de Nederlandse wet gewoon doen. Je gaat niet ver komen, maar dat is een bijzaak. In Duitsland waren ze altijd al een stukje strenger qua winterbanden, en vanaf volgend jaar zijn ze nog wat strenger.

Als je in Duitsland wilt rijden als er ‘winterse omstandigheden’ zijn, dan moet jouw autoband een M+S-logo hebben of het 3PMSF-symbool. Die laatste is het bergje met de sneeuwvlok, ook wel het alpine-symbool genoemd. Dit mogen winterbanden zijn of all-season banden. Vanaf oktober 2024 worden de M+S-banden verboden tijdens deze winterse omstandigheden.

Deze band heeft beide logootjes | Foto: © Michelin

Momenteel is er al een overgangsregeling actief. Banden met het M+S-banden die ouder zijn dan 1 januari 2018 zijn nu nog wel toegestaan, maar M+S-banden die later zijn geproduceerd (dit kun je zien aan de DOT-code op de wang van de band) tellen nu al niet mee. Vanaf volgend jaar is het dus simpeler: als jij alleen een M+S-code op de band hebt en geen sneeuwvlokje, dan mag je er niet mee onder winterse omstandigheden in Duitsland rijden.

Wanneer is het sneeuwvlokje verplicht in Duitsland?

In Duitsland gelden er geen specifieke maanden waar je geschikte banden moet hebben; het gaat dus om de omstandigheden op dat moment. Ga je dus naar een kerstmarkt volgend jaar, dan is het verstandig om banden met een alpine-logo te hebben. Dit hoeven dus niet specifiek winterbanden te zijn, als ze het logootje maar hebben. Normale zomerbanden zonder de logootjes mogen dus niet tijdens winterse weer.

Pas op met tweedehandsbanden

Als je nog op zoek moet naar een nieuwe set banden en je gaat nog een keer naar Duitsland in de winter, is het dus handig om een setje met het 3PMSF-logo te kopen. De M+S-banden zijn in principe niet meer in productie, dus dit advies geldt vooral voor mensen die een setje tweedehandsbanden willen halen. Kijk dan sowieso goed op de DOT-code hoe oud de banden zijn.

Reacties

 • El heeft op 22 november 2023 geschreven:

  “sneeuwvlokje”

  Reageer
 • Dorpsgaragist heeft op 21 november 2023 geschreven:

  Ik monteer door het jaar heen nogal wat banden en het viel me op dat er een aantal zeer goedkope chinese zomerbanden gewoon het M+S erop hadden staan. Complete onzin natuurlijk dus ik begrijp de beslissing wel

  • Joop heeft op 22 november 2023 geschreven:

   Gewoon goeie winterbanden kopen safery first .

   • johan heeft op 23 november 2023 geschreven:

    ik heb een laserprinter die ik instellen kan om z.n logo fabrieks echt op een band te laten graveren.
    iemand nog interesse in z.n apparaat?
    willen ze de logo ?
    dan programmeer ik het .
    letters , cijfers , poppetjes , noem maar op .

    het beste is natuurlijk origineel.
    ze mogen de winterbanden wel betaalbaarder maken vind ik .
    dan houden we ons meer aan de nieuwe regels. fijne winter allen .

    Reageer
   Reageer
  • El heeft op 22 november 2023 geschreven:

   Dan wordt er in China gewoon een sneeuwvlokken bij gezet.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)