
De iPhone X. De Christopher Nolan-film Dunkirk. Het album ÷ (Divide) van Ed Sheeran. Lewis Hamilton die viervoudig wereldkampioen wordt met Mercedes. Dat is al een tijdje geleden. De Mazda CX-5 mag in dat rijtje, want ook die auto stamt uit 2017. Je zou het niet zeggen, maar het model is dus al meer dan acht jaar oud, want de onthulling was in november 2016. Toen zat Barack Obama nog in het Witte Huis. Als je het zo bekijkt, is het de hoogste tijd dat er een nieuwe Mazda CX-5 komt.
Het is natuurlijk een enorm compliment voor de uitgaande Mazda CX-5. Dat model ziet er nog steeds verrassend fris uit. De consument lijkt het daarmee eens te zijn, want het is de bestverkochte Mazda in Nederland – ondanks dat de auto zich in de herfst van zijn carrière bevindt. Het is dus ook niet vreemd dat Mazda kiest voor evolutie in plaats van revolutie voor de nieuwe CX-5. De CX-5 past perfect in het huidige modelgamma van Mazda, zoals de CX-60 en CX-80.
Hoe groot is de nieuwe Mazda CX-5?
Het is een typische Mazda, al geeft de ‘Signature Wing’-grille ons op de een of andere manier Mercedes EQC-vibes. De nieuwe Mazda CX-5 is flink gegroeid: hij meet nu 4,69 meter – ruim 11 centimeter meer dan voorheen. En dat komt niet door een lange bumper; de wielbasis groeit namelijk ook met 11 centimeter. Goed nieuws dus voor de binnenruimte. Verdere afmetingen: de CX-5 is 1,86 meter breed en 1,70 meter hoog.

De huidige CX-5 was al ruimer op de achterbank dan zijn grotere broer, de CX-60, dus dat lijkt alleen maar beter te worden. Nu we het toch over het interieur hebben: dat is flink anders. Mazda heeft overduidelijk gekeken naar de Mazda 6, een auto die strikt genomen geen typisch Mazda-interieur heeft. In dit geval betekent het een minimalistisch interieur met ogenschijnlijk fraaie afwerking. Het aantal fysieke knoppen is wel gedaald; je moet nu meer met het scherm werken. Er is geen draaiknop zoals in de CX-60.
De nieuwe Mazda CX-5 is géén kleine CX-60
Een groot verschil tussen de grotere SUV’s van het merk en de CX-5 is de lay-out van de techniek. De CX-60 en CX-80 zijn in de basis achterwielaangedreven en hebben de motor in lengterichting liggen. De CX-5 blijft voorwielaangedreven, met een dwars geplaatste motor. Over die motor gesproken: dat is de 2.5 SkyActiv-G, goed voor 141 pk en 238 Nm. Dat is aanzienlijk minder vermogen dan voorheen. De transmissie is een zestraps automaat met koppelomvormer.

De sprint van 0 naar 100 km/u duurt 10,5 seconden – niet wereldschokkend. Standaard is de nieuwe CX-5 voorwielaangedreven. Vierwielaandrijving is op andere markten wel beschikbaar; dan levert de 2.5-motor ineens 190 pk en 251 Nm. De toevoeging M Hybrid slaat op de hybride component. In dit geval is dat een kleine elektromotor die de benzinemotor ondersteunt bij het wegrijden en versnellen – precies de momenten waarop het verbruik het hoogst is.
En een echte hybride?
Deze setup – samen met de minder krachtige motor – moet zorgen voor een zuinigere auto. Voor ons in Nederland kijken we vooral uit naar de komst van een volwaardige hybride. Een plug-in hybride is vooralsnog niet aan de orde. Dat is toch een gemiste kans, want de concurrentie in dit segment biedt dat wel aan. Aan de andere kant: Mazda verkoopt wereldwijd heel veel CX-5’jes, en misschien komt het later alsnog. Mazda doet het qua techniek tenslotte altijd net iets anders dan andere merken.
Lees ook: Het nieuwe logo van Mazda lekt het internet op (en volgt merken als BMW en VW)
De nieuwe Mazda CX-5 komt dit jaar al naar Europa, en dus ook naar Nederland. Markten buiten Europa moeten wachten tot 2026. In Nederland is de CX-5 leverbaar vanaf 45.995 euro. Dat is dus iets goedkoper dan het uitgaande model – al helemaal als je bedenkt dat een automaat nu standaard is.
Lees ook: Mazda boekt doorbraak en komt binnenkort met de ‘ultieme verbrandingsmotor’ die extreem efficiënt is
