Mercedes verraste vriend en vijand toen ze aankondigden hun topmodel, de Mercedes-AMG C 63, te voorzien van een viercilindermotor en hybride techniek. Dit terwijl de vorige generatie nog een volvette V8 had, die een veel indrukwekkender motorgeluid produceerde. Voor de klanten was het ook lastig, want die gingen naar BMW en in mindere mate Audi. Maar daar zou weleens verandering in gaan komen, want Mercedes schrapt de viercilinder voor de C 63. Sterker nog, de C 63 gaat er in zijn geheel uit.

Dat meldt MBPassion. Die gelden als zeer goed geïnformeerd als het gaat om zaken omtrent Mercedes. De Mercedes C-klasse van de 206-generatie is er sinds 2021 en het is dus tijd voor een facelift, de zogenaamde Modelpflege. De grootste veranderingen komen bij de topmodellen. Mercedes schrapt namelijk de viercilinder topmodellen. Dit geldt dus zowel voor de C 43 en de C 63. De reden om ze te schrappen is simpel: ze verkopen niet goed genoeg.

C 43 en C 63 exit, welkom C 53

In plaats daarvan komt er één model terug, de Mercedes-AMG C 53 AMG. Die valt dus qua naam keurig in het midden, maar qua prestaties ook. Het grootste verschil is echter het type motor. De C 43 en C 63 hebben beide een 2,0-viercilinder. De C 53 AMG krijgt de M256M-motor, dat is een 3,0-liter zescilindermotor met turbo en milde hybride ondersteuning. Dat betekent dat de C 53 geen ‘E-Performance’-model zal worden met een grote accu.

De motor is afkomstig uit de CLE 53. In dat model is de deze goed voor 449 pk en 560 Nm, met een overboost van 600 Nm. Dat is net ietsje minder dan wat de drieliter zescilinder uit de BMW M3 mobiliseert. Daarbij moeten we zeggen dat BMW weliswaar zegt dat er 480 pk in zit, maar gevoelsmatig is het vaak meer (net als wat vele rollenbanktests uitwijzen). Het is overigens muggenziften, want de CLE gaat in 4,2 seconden naar de 100 km/u. Dus de C 53 zal minimaal net zo snel zijn.

De Mercedes C 53 AMG zal geweldig klinken, maar zijn er meer voordelen?

Belangrijker is de reductie qua gewicht. De C 63 heeft weliswaar een bescheiden 2,0-viercilindermotor, maar ook een elektromotor én een accu. Daardoor weegt de C 63 een vrij onbescheiden 2.150 kilo. De CLE zit rond de 1.825 kilo. Dat is toch even 300 kilo minder. Het wordt helemaal goed nieuws, want de C-klasse is een stukje lichter dan de CLE (de CLE zit een beetje tussen de C- en E-klasse in). Als Mercedes het gewicht van de C 53 onder de 1.800 kilo kunnen houden, zou dat mooi zijn.

Lees ook: Mercedes: ‘V8-liefhebbers stappen over op elektro en gaan ervan houden’

De hoop is dat Mercedes zo wat klanten kan terugpakken. De C 63 verkocht dramatisch, ook grote kortingen hebben kennelijk niet geholpen. BMW verkoopt namelijk de M340i en M3 en beide kun je nu krijgen als sedan en als stationwagon. Audi heeft sinds kort de S5 (een RS 5 is onderweg), dus het wordt nog gezellig in dit marktsegment. We verwachten de introductie van de C-klasse facelift rond de zomer, meestal volgen de AMG-versies ietsje later.

Mercedes-AMG C 53 in het kort:

  • Facelift op komst voor de Mercedes C-klasse
  • C 43 en C 63 – beide met viercilinder – gaan eruit
  • C 53 met zescilinder (449 pk) zal beide vervangen
  • Introductie wordt verwacht rond de zomer
Mercedes-AMG CLE 53 Coupé motor

Eén reactie op “Mercedes C 53 AMG met dikke motor vervangt viercilinder C 43 én C 63”

  1. Tja. Dan kun je nog zo goed presteren; het blijft een 2,0-vier-in-lijn.
    Technisch niets mis mee en op het circuit kun je er prima mee uit de voeten.
    Maar deze auto’s zijn zelden voor op het circuit.
    Ze zijn er om te kunnen zeggen: ‘kijk mij eens’. En dan maakt het niet eens uit of dat voor de spiegel of voor ‘de omgeving’ is.
    Het voelt gewoon niet lekker.
    Een 3-liter 6 cilinder -zelfs in-lijn- voelt gewoon beter in deze klasse.
    Hoef je niks meer uit te leggen. In sommige kringen hooguit dat het geen V6 is. Maar goed; dat is te doen.
    .
    Wat dachten ze nou bij Mercedes? Dat ze daar wel mee weg zouden komen?
    Enige keer dat je daar mee weg komt is als je de F1 motor gebruikt in je straat-auto.
    Maar dan noem je hem ook niet een 1,6 hybride, maar dan noem je het ‘met voor straatgebruik geschikt gemaakte F1-motor!’.
    .
    Ik zou goed marketing-adviseur kunnen worden.
    Oh nee, toch niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *