Het schijnt dat zelfs kapucijnapen heel slecht tegen onrecht kunnen. Dus dat jij soms wat gefrustreerd bent door overtredingen van andere weggebruikers, dat is een evolutionair overblijfseltje. Kun je niets aan doen. In Engeland kun je binnenkort wel iets doen met deze frustratie: je kunt bij de politie klikken door een videofragment van de overtreding op te sturen met een dashcam-app.

De app met de naam DashcamUK zou binnenkort te downloaden zijn, zo meldt The Sun. Het is niet zo dat de applicatie zomaar de beelden naar de politie mailt; de ontwikkelaar bouwde in samenspraak met de politie een portaal voor de video’s. De applicatie komt alleen naar het Verenigd Koninkrijk, dus hier komt er voorlopig geen verklik-app met de naam ‘Klikkie’.

Hoe werkt de dashcam-app waarmee je kunt verklikken?

De werking is simpel: zet je telefoon in de houder (aan het raam) met de camera naar voren. De telefoon neemt constant op (en gooit de oudste beelden telkens weg om ruimte vrij te maken), net als een normale dashcam. Maar als je een overtreding ziet, dan kun je op een knop drukken om de beelden te bewaren. Deze beelden kun je (als je geparkeerd bent) daarna versturen naar de politie.

Elke auto wordt een politieauto

Met de app wordt eigenlijk elke auto een surveillancewagen en effectief heeft de verkeerspolitie ineens overal ogen. George Orwell zou hier wel iets van vinden, vermoeden we. Gelukkig is er nog geen sprake van commissie op boetes, dan zou je helemaal nergens meer veilig zijn.

In de app kun je 21 verschillende verkeersovertredingen registeren. Denk hierbij aan door rood rijden of geen richting aangeven. De app kan zelfs aan de hand van de eigen snelheid berekenen hoe hard de andere auto’s in de videobeelden rijden.

In Nederland zou het een stuk lastiger zijn

In Nederland is het zo makkelijk nog niet om aan de hand van één video een boete uit te delen, maar wellicht dat het in het Verenigd Koninkrijk wat eenvoudiger is. Hoeveel boetes er uiteindelijk uitgedeeld gaan worden aan de hand van de dashcam-video’s, moet nog blijken. Je kunt er in ieder geval zeker van zijn dat er een hoop video’s verstuurd gaan worden.

Waarschijnlijk zullen weggebruikers in Nederland al hun volledige databundel kunnen verbruiken aan het versturen van beelden van linksplakkers. Meer boetes voor mensen die onnodig op de linkerrijstrook rijden zijn altijd een goed idee, maar of dat echt ten koste moet gaan van de privacy, dat is nog maar even de vraag.

Reacties

  • Eddy heeft op 22 maart 2023 geschreven:

    De app komt op 1 april beschikbaar heb ik vernomen 😉

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)