Naast non-educatieve natuurfilms bestaat het internet voor een gigantisch deel uit filmpjes van mensen die domme dingen doen. Katten die dansen op muziek van Sean Paul winnen de laatste tijd ook flink terrein. Dan is er nog een aardig stuk serverruimte gereserveerd voor mensen die onnodig boos worden over onbelangrijke zaken. Maar wat als jij op één van die filmpjes op het internet staat terwijl je illegale snelheden aantikt? Kun je een boete krijgen door een dashcamvideo? Of kan de politie maar weinig met het digitale bewijsmateriaal?

Een boete zonder staandehouding

Over het algemeen geldt dat je staande gehouden moet worden om een verkeersboete te ontvangen, met uitzondering van de mobiele flitscontroles. Niet te verwarren met aanhouden, want dan mag je mee naar het bureau. Pas als er geen ‘reële mogelijkheid’ was om iemand langs de kant te zetten, kan een agent een boete opsturen als hij je stoute dingen zag doen. Ben je ooit gespot door een politieauto terwijl je ‘dynamisch rijgedrag’ vertoonde, maar zetten ze je niet aan de kant, dan is de kans al vrij klein dat je een boete thuis krijgt.

Kun je een boete door een dashcamvideo krijgen?

Het korte antwoord is ‘ja’, maar wel met een kanttekening. Verkeersjurist Bert Kabel vertelde aan RTL Nieuws dat de politie alleen ‘ernstige verkeersovertredingen die een hoop beroering geven’ onderzoekt. Denk aan de video van Rapper Boef die met 300 km/u in een Audi RS 6 reed of de motorrijders die met moordend tempo van Rotterdam naar Breda knalden. Bij deze video’s volgde een uitspraak van de rechter. Ons advies, wellicht ten overvloede, luidt dan ook: doe gewoon normaal.

Er moeten meer getuigen zijn

Er is simpelweg geen capaciteit bij de politie om alle beelden op het internet te bekijken en de bestuurders op te sporen. Als een video ernstig genoeg is, gaat de politie de beelden onderzoeken. Ze kijken of de video echt is en gaan op zoek naar meer getuigen. Ook worden er beelden van verkeerscamera’s bekeken voor aanvullend bewijsmateriaal. Als jij het dus erg bont hebt gemaakt, de video van je actie gaat viraal op Facebook en er zijn getuigen, dan moet je je zorgen maken. Sta je op YouTube met drie kijkers en een paardenkop terwijl je 60 rijdt op een 50-weg, dan kun je vanavond rustig gaan slapen.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie