Als je een nieuw automerk wilt opstarten, moet je niet bang zijn om eerst miljoenen te verbranden voordat je winst kunt maken. In een ultieme (en succesvolle) poging om zieltjes te winnen, mochten vroege Tesla-klanten levenslang gratis laden bij de Supercharger-laadpalen. En het mooie is: als jij één van deze oudere modellen koopt, mag jij ook gratis laden bij Tesla.

Volgens de website Tesla360 gaat het om exemplaren van de Model S en Model X die vóór 15 januari 2017 zijn besteld en vóór 15 april van dat jaar zijn geleverd. Voor de snelle rekenaars: dat zijn dus ook auto’s uit bijvoorbeeld 2016 of 2014. Er is een kleine uitzondering: als de auto’s bij Tesla zelf tweedehands te koop hebben gestaan, is de mogelijkheid om onbeperkt te laden onklaar gemaakt.

De Tesla’s waarmee je gratis kunt laden hebben deze voorbumper | Foto: © Mett Henry

Maar als een Tesla Model S of Model X alleen te koop heeft gestaan bij particulieren of onafhankelijke dealers, dan kan ie nog altijd gratis laden bij Superchargers. Handig als je toch langs zo’n ding rijdt naar je werk; dan hoef je in principe nooit meer te betalen voor je kWh’tjes. Het schijnt dat je via Tesla’s app kunt zien of een auto gratis kan laden bij de Superchargers.

Hoe duur is zo’n Tesla die gratis kan laden?

Uit gemakzucht hebben we bij de bekendere verkoopwebsites gewoon ‘Tesla gratis laden’ ingevoerd. Daar kregen we vijftien exemplaren te zien waarbij de goedkoopste slechts 24.500 euro moet kosten. Deze heeft bijna 300.000 kilometer gelopen. Er staan nog wat andere Tesla’s te koop voor net geen 30.000 euro met lagere kilometerstanden.

Tesla Model X 100d - Elektrische gezinsautos

Vleugeldeuren voor als laadprijzen de lucht in gaan | Foto: © TopGear

Een auto van nog geen 25.000 euro om vervolgens nooit meer te hoeven betalen voor tanken of laden, dat klinkt als geen slechte deal. Hou er wel rekening mee dat de reparaties duur kunnen uitvallen, zeker als de accu stuk gaat. Diverse bronnen melden prijzen van rond de 20.000 euro voor een nieuwe accu. Ons advies: zoek een iets duurder exemplaar met een accu die al vervangen is.

Wanneer gaat een accu stuk bij een Tesla?

Dat de accu stuk zal gaan, is geen gegeven. Een Duitse meneer reed ruim 1.700.000 kilometer (ja, bijna 2 miljoen) met zijn Tesla Model S en zijn huidige accu gaat al ruim 500.000 kilometer mee. Andere bekende gevallen sneuvelden wel, na 150.000 en 290.000 kilometer. Als je de auto constant aan de Supercharger hangt, dan kan de slijtage wel iets sneller gaan.

Advertentie

Reacties

 • Earl heeft op 3 juli 2023 geschreven:

  Gratis laden elektriciteit, dat vraag me af waarom allemaal zo duur geworden. Gratis voor de rijken en de armen moet het allemaal betalen.

  Reageer
 • Henri heeft op 2 juli 2023 geschreven:

  Amai! Nu ze bijna allemaal geexporteerd zijn nu de belastingvoordelen afgelopen zijn, zie je niet meer zo vaak, maar wat is die model X toch een gedrocht van een auto!

  Reageer
 • Niels heeft op 2 juli 2023 geschreven:

  Tegenwoordig is het vervangen van zo’n accu nog circa 12k incl. arbeid. De prijzen zijn dus al flink gedaald!

  Reageer
 • Michel heeft op 1 juli 2023 geschreven:

  Mijn batterij van mijn Model S 85 uit 2013 is na iets meer dan 8 jaar en 230000km vervangen voor 24.000 Euro inclusief BTW en installatie.
  Wel nog steeds gratis laden bij superchargers. Als hij weer 8 jaar of langer meegaat is die combinatie een goede deal. Wel is de garantie van de nieuwe batterij nog maar 4 jaar…

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie