Mini maakt bekend dat een geheel nieuwe generatie auto’s later dit jaar gepresenteerd wordt. Aan het begin van 2024 moeten de nieuwe modellen geleverd worden. Mini zorgt met de naam voor enige verwarring. De kleine hatchback heet straks niet Mini One of wat dan ook. Nee, hij krijgt straks de naam Mini Cooper. Dat moeten we even uitleggen.

Mini Cooper begon als de jolige versie van de Morris Mini Minor en Austin Seven van John Cooper. Later transformeerde de naam naar een uitvoeringsniveau. Bij de huidige Mini Clubman kun je bijvoorbeeld kiezen uit de uitvoeringsniveaus Cooper, Cooper S en John Cooper Works. Vanaf 2024 is Cooper niet langer een aanduiding van een uitvoering, maar de familienaam voor de 3-deurs, 5-deurs en Mini cabrio. Wees gewaarschuwd, het wordt nog ingewikkelder.

Mini-baas Stefanie Wurst vertelt aan TopGear dat de Coopers in de versies E, SE en JCW komen. Dat is vreemd, want bij de driedeurs Mini kun je kiezen uit een elektro- of benzinemotor. Daardoor kun je straks een Mini Cooper E bestellen met een verbrandingsmotor. Neem even de tijd om dit te laten bezinken. Heb je hem? Mooi.

Specificaties van de Mini Cooper

Later dit jaar volgen de officiële cijfers van de Mini Cooper voor 2024. Wat we nu wel al weten, is dat de vijfdeurs in het begin alleen met een verbrandingsmotor komt. Het uiterlijk van de Mini Cooper met twee deuren minder zal bij de benzine- en elektrische versie ongeveer hetzelfde zijn, maar de twee staan wel op verschillende platformen.

Als je gaat voor de elektromotor, dan komt de E met een 40-kWh batterij en 184 pk. De SE krijgt een 54-kWh batterij voor een actieradius van ongeveer 400 kilometer. Het vermogen is 218 pk. Daarnaast wordt de Cooper-familie vergezeld door een nieuwe Countryman SUV (die uiteindelijk een elektrische versie krijgt) en een Aceman-crossover die er alleen komt met elektromotor.

Mini Cooper voor 2024 concept

Het interieur van de Mini Cooper van 2024 zal niet veel veranderen. We verwachten wel dat de grote ronde teller achter het stuur plaatsmaakt voor een groter, rond scherm in het midden. Dit scherm dient als bestuurdersdisplay en als infotainmentscherm. Voor de beelden van het interieur zullen we nog even geduld moeten hebben.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear