Op boze blikken van vrachtwagenchauffeurs na, is er weinig wat je ervan weerhoudt om in Nederland op de snelweg rustig 70 km/u te tuffen. Als jouw auto volgens de typegoedkeuring 60 km/u haalt, dan mag je hier de snelweg op. In Abu Dhabi pakken ze het anders aan, want daar hebben ze deze maand een minimumsnelheid ingevoerd op de snelweg. In ieder geval op twee linkerrijstroken.

De minimumsnelheid is in mei ingegaan op de Sheikh Mohammed bin Rashid Road. De snelweg heeft voor beide richtingen vier rijstroken (dus in totaal acht) en een maximumsnelheid van 140 km/u. De twee linkerrijstroken zijn vanaf deze maand alleen voor het snellere verkeer. Als je daar minder hard rijdt dan 120 km/u, dan kun je een boete krijgen van omgerekend 100 euro.

Ook maar doorvoeren in Nederland?

Het is niet eens zo’n gek idee voor de doorstroming. Hier zie je ook regelmatig op de A2 dat vier auto’s naast elkaar exact dezelfde snelheid aanhouden. Officieel hebben we daar een boete voor onnodig links rijden voor, maar we zijn benieuwd of die ooit is uitgedeeld. Daar lijkt het in ieder geval niet op, als we naar het gedrag van de automobilisten kijken.

En zeker na 19:00 uur op snelwegen waar je 130 km/u mag, is het een idee om de linkerrijstroken vrij te laten voor het snellere verkeer. Een minimumsnelheid van 120 km/u klinkt daar ook wel op z’n plaats, want dan heb je een snelheidsverschil van maar 10 km/u op die stroken. Wel zo veilig, al vermoeden we dat dat niet helemaal rijmt met de klimaatplannen.

Reacties

 • Harioda heeft op 26 mei 2023 geschreven:

  Dat hadden we vroeger op de linker baan een minimum snelheid 90 Km/h, daarmee hadden ze iedere vrachtwagen die ging inhalen kunnen bekeuren, maar dat was weer te moeilijk denk, dus minimum snelheid afgeschaft en plaatselijk inhaal verbod voor vrachtwagens, weer een hoop extra borden €€€€€

  Reageer
 • Motor rijder heeft op 25 mei 2023 geschreven:

  Gewoon aan de maximum snelheid houden. Daar is iedereen beter bij af. Dit hebben wij zo afgesproken. Ik stel voor op elke snelweg gewoon een trajectcontroles in te voeren.

  Reageer
 • Pieter heeft op 25 mei 2023 geschreven:

  Dat zelfde ego gehalte ken ik ook van auto ‘s die al ver van te voren lopen te knipperen als ze er aan komen. Van ik heb een dikke bak, of die bekeuringen doen mij toch niets want ik heb geld zat en ze controleren toch niet. Normaal ga ik netjes snel opzij, maar voor dat soort aso figuren blijf ik nog net iets langer lings hangen.

  Reageer
 • Ikk heeft op 25 mei 2023 geschreven:

  Dat hele links blijven rijden is echt gekomen door de 100 km aanhouden…niks en niets zo irritant als dit en mensen die dit doen.
  Blijkbaar een hoog ego gehalte en waarom zou ik voor jou opzij gaan als ik lekker dom links met dezelfde snelheid kan rijden.
  Echt raar gedrag en idd geen bekeuringen ervoor die uitgeschreven worden.

  Ik heb nog rij kunde en ga gewoon weer opzij als ik ingehaald heb, niet zo moeilijk, wel zo prettig en veilig

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear