Als je wat langer rondzwerft in de autohoek van het internet, dan ken je Driftworks wel. Misschien weet je zelfs dat ze een BMW M3 met een V10-motor hebben. Maar wist je al dat de BMW tegenwoordig knotsgekke uitlaatspruitstukken heeft van Nederlandse makelij? Het Nederlandse Celeritech maakte de bizarre pijpenbrij voor de tiencilinder die ooit in een M5 lag. En hoewel het er spectaculair uitziet, is de vorm niet alleen maar voor de sier.

Je zou zeggen dat de uitlaat nodeloos gecompliceerd is, want waarom zou je de uitlaatspruitstukken niet gewoon omlaag laten wijzen zoals bij een normale auto? De gekke vorm komt door de keuze om alle pijpen dezelfde lengte te geven. Dit is het stokpaardje van uitlatenbouwer Celeritech. Het probleem van deze keuze is dat het een hoop ruimte kost. De achterste buis moet net zo lang zijn als de voorste, terwijl de afstand tot de achterkant van de auto korter is. De buizen moeten dus een omweg nemen.

Voordelen van uitlaatspruitstukken met gelijke lengtes

Om ervoor te zorgen dat alle pijpen even lang kunnen zijn, is er dus gekozen om de uitlaat voorlangs te laten gaan. En het ziet er heel cool uit. De gelijke lengtes van de uitlaatspruitstukken heeft als voordeel dat de flow van de uitlaatgassen beter is. Bovendien treed er een werking op waarbij de uitlaatgassen uit de motor worden getrokken. Hierdoor kan de verbrandingskamer beter gevuld worden met zuurstof en brandstof, wat uiteindelijk zorgt voor meer vermogen.

De BMW M5 met V10-motor is niet naar Nederland gekomen voor de uitlaat. Het Nederlandse bedrijf stuurde de 3D-scan spulletjes op zodat Driftworks de boel in kaart kon brengen. Daarna heeft Celeritech de boel ontworpen en gefabriceerd. Hieronder zie je hoe de auto een op maat gemaakt uitlaatsysteem krijgt dat aansluit op het bizarre tien-naar-één spruitstuk.

Reacties

 • Maarten heeft op 1 november 2023 geschreven:

  Deze spaghetti verergert de vermogen tot gewicht ratio alleen maar. Of gebruiken ze hier iets bizar lichts voor zoals Titanium? Lijkt bijna onmogelijk. Nutteloos.

  • netraaM heeft op 1 november 2023 geschreven:

   Schoenmaker, blijf bij je leest.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)