Dit is de nieuwe Land Rover Discovery, waarmee pa (of ma, zo geëmancipeerd zijn we ook wel weer) in één keer zijn of haar gezin van goed-katholieke grootte kotsmisselijk kan rijden. Er passen zeven mensen in, en gezien de veelgeroemde terreinwaardigheid van de Discovery moet het een koud kunstje zijn al die evenwichtsorganen een optater van jewelste te verkopen.

Uiterlijk vertoont de nieuwe Disco natuurlijk grote overeenkomsten met de Discovery Sport, maar hij is een forse klap groter. De achterkant wijkt totaal af van die van zijn kleine broer. Omdat dat bij de voorgaande vier generaties ook het geval was, is die nogal aan de asymmetrische kant: de kentekenplaat staat niet in het midden, maar iets naar links. Malle Britten.

Vanzelfsprekend voelt de nieuwe Land Rover Discovery zich volkomen thuis in onherbergzame, wegenloze streken. Een riviertje van 90 centimeter diep waad je met twee vingers in je neus door, en diverse terreininstellingen zorgen ervoor dat je dat zo goed als automatisch op de best mogelijke manier doet. Een gewicht dat maar liefst 480 kilo lager uitvalt dan bij de vorige versie, draagt ook een steentje bij.

Als de inzittenden van al het gehobbel niet al meteen doodziek worden, kun je dat een handje helpen door ze allemaal op hun smartphone of tablet te laten kijken: er zijn niet minder dan 9 usb-poorten aanwezig en 6 12-voltaansluitingen, en uiteraard kun je van de auto een 4G-hotspot maken.

Kost dat, zo’n nieuwe Land Rover Discovery?

Dat weten we ook al. Het begint bij 74.560 euro, dan krijg je de tweeliter Sd4-diesel met 180 pk. Er is ook een biturbo-versie van, die levert 240 pk en 500 Nm koppel, en kost € 80.150. Niet genoeg? Dan is er de zescilinder Td6, met 258 pk en 600 Nm, voor 96.460 euro. Benzinerijders hebben maar één keus: de supercharged Si6, met 340 pk en 450 Nm, voor € 116.610. De versnellingsbak is altijd de bekende (en bijzonder fijne) achttraps automaat van ZF.

Ook de nieuwe Land Rover Discovery bekijken we natuurlijk met eigen ogen in Parijs:

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)