TopGear stapt net uit de nieuwe Nio EL7. In ons aprilnummer (23 maart in de winkel) lees je het volledige testverslag; nu alvast de highlights.

Testobject: Nio EL7
Uitvoering: eh, een blauwe
Locatie: Zandvoort en omstreken
Weersomstandigheden: koud en zonnig en regenachtig

Wat zullen we hier hebben?

Nou, een Nio. De tweede die ze op onze markt loslaten, om precies te zijn, na de ET7. Dat was een sedan, dit is een SUV in het segment van de Mercedes GLE en BMW X5. Maar dan elektrisch, natuurlijk.

Afkomstig uit China?

Ja, en ook nog vol met camera’s, dus brr. Nou ja, heb een beetje vertrouwen in de mensheid. De Nio’s worden inderdaad China gemaakt, maar qua rijdynamiek in Duitsland ontwikkeld, en hun software komt uit dezelfde hoek van de VS waar ook een of ander belangrijk EV-merkje tot wasdom kwam. Wel een soort team effort, dus.

Waarom wil ik een Nio EL7?

Kijk eens naar ‘m: hij ziet er een stuk minder moeilijk uit dan wat bekendere merken de laatste tijd voortbrengen. Ook vanbinnen zit ie prachtig in elkaar. Hij is standaard volgeladen met opties, zoals luchtvering en twee e-motoren met samen 652 pk. En via Nio’s steeds verder uitbreidende Power Swap Stations (nu vier in Nederland, straks zes) kun je je accu in vijf minuten omruilen voor een vol exemplaar.

Hoe rijdt ie?

Pijlsnel en fluisterstil. Het onderstel is gepast stevig, de besturing wat wollig, de gasrespons (afhankelijk van de rijmodus) prettig dociel of juist vlijmscherp. Nio’s vergaande autonome functies mogen van onze wetgeving nog niet los, maar een rijstrookje volgen op de snelweg gaat prima. Op het dashboard staat een bolletje, Nomi, dat beweegt en op stemcommando dingen voor je regelt. Dat is handig, want voor haast alles moet je het scherm in duiken. En als je dat doet, zegt Nomi ‘please stay focused!’.

Een paar cijfertjes?

Tot 391 kilometer actieradius met de 75-kWh accu, of tot 509 kilometer met de 100-kWh. Abonnementen vanaf 1.369 euro, aanschafprijzen vanaf 88.900 euro all-in (of 76.900 euro als je de accu huurt, en dus kunt wisselen). En, voor de gekkies: van 0 naar 100 in 3,9 seconden.

Lees onze volledige rijtest van de Nio EL7 in TopGear Magazine 214, vanaf 23 maart in de winkel!

Reacties

 • Pieter de Jonge heeft op 8 maart 2023 geschreven:

  Het is makkelijk om te kopieren als je gewoon alles steelt waar een ander veel tijd en geld in heeft gestopt om te ontwikkelen. Toch komt dit bij lange na niet in de buurt van het echte werk. Als je hier een ton aan uitgeeft inclusief je batterij en wat opties dan ben je gewoon knettergek als je voor dat geld zoveel betere alternatieven kan kopen. Die bovendien wél eerlijk zijn…

  Reageer
 • Karel heeft op 8 maart 2023 geschreven:

  Als je dit koopt dan steun je de genocide op de Oeigoeren en het vernietigen van de Westerse industrie. Nooit doen dus.

  • Henny heeft op 8 maart 2023 geschreven:

   Heb een proefrit gemaakt en wat een fijne auto!
   Dit is een gewaagde concurrent voor Mercedes-Benz en BMW.

   • @ Henny heeft op 8 maart 2023 geschreven:

    Niet grappig. Of ben je stiekem Chinese gevangene die te werk is gesteld om te trollen? Google “chinese prisoners trolling” voor meer info.

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Blegh heeft op 8 maart 2023 geschreven:

  Jatwerk en nog fakking lelijk ook. Laat maar daar!

  Reageer
 • Echt? heeft op 8 maart 2023 geschreven:

  “Heb een beetje vertrouwen in de mensheid” Echt TG? Helemaal geen vertrouwen in China. Dat is beter. Dezelfde technologie gebruiken ze om IP te jatten van Westerse bedrijven en om de eigen bevolking te spioneren om die vervolgens in concentratiekampen te stoppen. Je moet ver van Chinese technologie weg blijven.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)