Het blijft een bizar gezicht, zo'n rijdende zetpil, maar het wordt nog aparter. Dit is namelijk de Nissan ZEOD RC, de (goeddeels) elektrische auto waarmee Nissan Le Mans mee gaat rijden.

ZEOD RC staat voor Zero Emission On Demand Race Car, wat het verhaal wel redelijk neerzet. De race-auto, waarin je in grote lijnen de spectaculaire Nissan Deltawing herkent, rijdt namelijk op elektra, ondersteund door een kleine turbomotor. Nissan wil met deze auto de eerste zijn die een volle ronde op Le Mans puur op elektriciteit aflegt. De bestuurder kan kiezen (vandaar dat On Demand) tussen elektrische of benzinekracht, zou topsnelheden van meer dan 300 km/u moeten kunnen bereiken en rondetijden neerzetten die gelijk zijn aan die van  LM GTE-auto's. De batterijtechniek is, zo zegt Nissan, gelijk aan die van de Leaf, en doorontwikkeld op basis van de resultaten die met de Leaf Nismo RC (de eerste elektrische race-auto van het concern) bereikt zijn. Daar is veel ervaring opgedaan met het energiemanagement en de efficiëntste manieren om elektriciteit weer te regenereren bij remacties.

De ZEOD RC maakt komend weekend zijn debuut op het Fuji-circuit in Japan, waar de FIA World Endurance Championshiprace verreden wordt. Overigens zal de ZEOD RC op Le Mans starten vanuit pitbox 56, die altijd gereserveerd is voor innovatieve of experimentele voertuigen – wat meteen inhoudt dat hij niet deelneemt in het officiële klassement. Laten we hopen dat hem een beter lot is gegund dan de Deltawing die vorig jaar meedeed – die deed het nog lang niet zo verkeerd, tot hij aan barrels werd gereden door de Toyota van meneer Nakajima. 
 

Advertentie

Reacties

Meer
Advertentie