Op de Nederlandse wegen is het inmiddels al behoorlijk gezellig aan het worden. We zitten inmiddels weer op het niveau van vóór corona. Dat thuiswerken is een geweldige uitvinding – vooral als anderen het doen, kennelijk. Het ziet ernaar uit dat het nog veel drukker gaat worden op het nationale wegennet, want de NS gaat haar prijzen verhogen – en niet zo’n klein beetje ook.

De prijzen van de kaartjes gaan stijgen met zes tot negen procent. Aanvankelijk wilde de NS de prijzen met 12 procent verhogen, maar daar stak het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een stokje voor. Daardoor is de verhoging maximaal negen procent. De reden dat de prijzen stijgen is simpel: de inflatie stijgt. Ook alle kosten stijgen voor de NS, dus moeten ze hun prijzen bijstellen om de begroting rond te krijgen.

Het is niet de eerste keer de NS de prijzen verhoogd

De prijzen van de kaartjes zijn al een tijd een issue. Al in 2024 wilde de NS de prijs van kaartjes flink laten stijgen, toen nog met ‘slechts’ 6,5 procent. Dat kon de Tweede Kamer toen nog voorkomen door eenmalig 120 miljoen euro op de rekening van de NS te storten. Voor dit jaar stond er een grotere stijging qua ritprijzen op de planning. Om dit te voorkomen legden zowel de NS als de Kamer 40 miljoen euro in, om de stijging te beperken tot 6 procent. Dat is inmiddels achter de rug.

Zoals je kunt zien: met deze ‘pappen-en-nathouden’-methode komt het onderwerp elk jaar weer terug. Gelukkig gaat de NS ook maatregelen nemen. Zo hebben ze de jongerendagkaart keihard aangepakt door deze te schrappen. Ook gaan ze het onderhoud aan de treinen efficiënter uitvoeren. De NS vindt het erg jammer dat het kabinet niet nogmaals de portemonnee trekt, waardoor de prijzen alsnog stijgen.

Hogere prijzen zorgen voor meer drukte op de weg

In veel gevallen leiden de hogere ritprijzen ertoe dat mensen dan toch maar de auto gaan pakken. Dat melde verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen een tijdje geleden nog aan EenVandaag: ‘We weten uit onderzoek dat het veel lastiger is om mensen vanuit de auto in de trein te krijgen dan vanuit de trein in de auto. Dus als we dit soort dingen gaan doen, is de kans heel groot dat er echt een stroom naar de auto toegaat.’ Dus reken maar op nog meer drukte op de weg.

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear