Goedwillende instanties roepen al jaren dat we de auto moeten laten staan en vaker de trein moeten pakken. Dat doen we met alle liefde, maar we hebben nooit gesnapt waar je dan zo’n trein moet kopen. Als vooraanstaand consumentenplatform zijn we daarom op zoek gegaan naar antwoorden, en die hebben we gevonden. Je koopt een eigen trein gewoon bij de NS.

Volgens Treinenweb.nl gaan er 275 treinen van het type Intercityrijtuig (ICR) de verkoop in. Dit zijn treinen uit de jaren tachtig. Nu doen deze rijtuigen nog dienst als Intercity Direct en ze vervoeren passagiers van Den Haag naar Eindhoven. Als leuk extraatje hebben ze allemaal al grote glimmende wielen. Bij automerken is dat altijd een optie. Vanaf 2023 komen ze vrij en kun jij treinen gaan inslaan.

Je kunt ze niet per stuk kopen

Een klein probleempje: de NS verkoopt ze alleen per 75 stuks. Meet dus even of dat past op de oprit. Daarnaast dien je de treinen te gebruiken voor spoorwegactiviteiten. Nu is dat een breed te interpreteren begrip, maar je mag de treinen dus niet als tiny house gebruiken. Daarnaast moeten alle NS-logo’s van je trein worden gehaald en heb je drie maanden de tijd om ook de kleurstelling te veranderen.

Je wilt natuurlijk ook de specificaties horen. De Intercity’s halen een maximum van 160 km/u en hij wordt aangedreven door laagspanning van 1.000, 1.500, of 3.000 volt op de bovenleiding. Een prijs weten we helaas niet. Het klinkt ons vooralsnog wel als érg veel moeite om de auto te laten staan en de trein te pakken.

Reacties

 • Teun heeft op 19 september 2022 geschreven:

  *leest dit terwijl hij in een van die treinen van Den Haag naar Eindhoven zit*

  Reageer
 • Exspman heeft op 17 september 2022 geschreven:

  Idd, voor jullie iets schrijven verdiep je dan eerst in de info over wat er verkocht gaat worden. Het gaat hier om treinstellen of te wel bakken die aan elkaar gekoppeld+een locomotief een trein vormen. Deze treinstellen mogen maximaal 160 km p.u. rijden maar hebben dus geen eigen topsnelheid, daar is de locomotief voor nodig.
  Maar jullie hebben meer verstand van auto’s dus hou het daarbij.

  Reageer
 • Marc heeft op 17 september 2022 geschreven:

  Er zitten ook geen locomotieven bij mensen. Vergeet nou niet de kleine lettertjes te lezen!

  Als treinliefhebber vond ik dit wel een mooi artikel.😉

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear