Nederlanders moeten meer gebruik gaan maken van het OV. Dat vindt de overheid. En eerlijk is eerlijk: wat doe je liever? In de file kruipen of onderuit in de trein met TikTok? (Ja, 16-baans snelwegen helpen ook.) Maar laten we het eerst eens wat aantrekkelijker maken om de bus of trein te pakken. Meer zitplaatsen in de spits bijvoorbeeld. Of schonere WC’s. En van trein naar bus overstappen en vice versa is super onhandig, maar vaak noodzakelijk als je niet in de grote stad woont, want in Westelbeers ligt nou eenmaal geen rails. Maar er is een Japanse dorpje, Shikoku, en daar rijdt een bus die kan veranderen in een trein. En andersom.

De DMV – Dual Mode Vehicle – werkt als volgt. De bus rijdt over een normale weg en wordt vervolgens voor een stuk rails geparkeerd. Hierna worden twee extra assen uitgeklapt die contact maken met de rails. Dan checkt de buschauffeur/machinist of de wielen goed voor de rails staan en kan ie daarna verder rijden als trein. De achterste as wordt voor het vermogen aangedreven door de achterwielen. Daarom zie je de achterwielen ook draaien. Binnen vijftien seconden is de transformatie gefikst.

De redenen voor de bus die in een trein kan veranderen

Het bedrijf achter de bus/trein handelt uit nood. Mensen in Japan worden steeds ouder en er komen steeds minder baby’s. Daardoor zijn er in de omgeving van het dorp al verschillende scholen gesloten – geen kindertjes meer om wiskunde aan te leren. Daarnaast wordt het openbaar vervoer door de lokale bevolking amper gebruikt.

Toeristen weten het OV wel goed te vinden, maar die willen ook niet van de ene naar de andere toestand zeulen met hun zooi. Juist voor die vakantiegangers bedacht het bedrijf een bus die in een trein kan veranderen: geen geneuzel met overstappen en je komt toch bij de kleinste plaatsjes waar geen stukje rails ligt. De bus/trein slaat zo goed aan dat er een heuse cadeauwinkel is met DMV-merchandise.

Daarnaast is de DMV om nog een reden heel handig, en gelukkig krijgen we er in Nederland niet mee te maken. Shikoku ligt in een gebied waar het risico op een Tsunami aanwezig is. De DMV zou in het geval van een overstroming makkelijker kunnen variëren over de weg of over rails, om mensen te kunnen evacueren. En het zou kunnen dat ergens een stuk rails onbegaanbaar is terwijl de weg dat niet is, of andersom.

Wij vinden het een slim ding, en het zou hier in Nederland nog best wel eens effectief kunnen zijn om mensen meer in het OV te krijgen. Of we asfalteren gewoon alles en stoppen met OV. Toch?

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie