Hoewel er bijna geen kapitalistischer lijstje bestaat dan de auto’s hieronder, zou Karl Marx een klein blijdschapstraantje laten voor iedereen die een van deze modellen op Nederlands kenteken zet. Niet alleen is de BPM goed voor de herasfaltering van de A12, van de maandelijkse brandstofaccijnzen kan er weer een kunstenaar aan het werk worden gezet om een rotonde te versieren. We zochten uit wat de 10 onzuinigste auto’s van dit moment zijn. Het gaat om auto’s die je nu nieuw kunt bestellen via de officiële kanalen. Zo zijn er uiteraard auto’s die nog dorstiger zijn dan die in dit lijstje van de onzuinigste auto’s van dit moment. De 6,75-liter V8 in de Bentley Mulsanne lust bijvoorbeeld 14,6 l/100 km, maar die auto is niet meer nieuw leverbaar. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de oude V8-modellen van Maserati – die hadden een klein draaikolkje in de tank. De performance-modellen van Audi (met de 4,0-liter V8) en die van BMW (met de 4,4-liter V8) halen het nét niet: die verbruiken meestal ergens rond de 12 l/100 km.

Klopt het verbruik van de 10 onzuinigste auto’s?

Nee, gek hè? We praten hier over het opgegeven gemiddelde verbruik. Dit is dus het verbruik dat in de WLTP-cyclus werd gehaald. Als jij urenlang extreem langzaam en constant over een 60-weg kruipt, dan zijn ze misschien zuiniger. In de praktijk zullen ze waarschijnlijk allemaal nog onzuiniger zijn, omdat de meeste auto ‘s dit lijstje er nu eenmaal om vragen om flink van jetje gegeven te worden. Bekijk hieronder de 10 onzuinigste auto’s van dit moment.

10. Bentley Bentayga Speed (13,3 l/100 km)

De snelste SUV ter wereld als het gaat om topsnelheid. Hoeveel sneller hij is dan de Urus? Precies 1 km/u – en dan is uiteraard geen toeval. De Bentayga mag de snelste topsnelheid hebben, de Cayenne de snelste Nürburgringtijd en we gokken zo dat de Urus-facelift straks de snelste 0-100-tijd van alle Volkswagen Groep-SUV’s krijgt.

09. Bentley Flying Spur (13,3 l/100 km)

Bentley introduceerde pas de plug-in hybride versie van deze sedan. Of dat nodig is? Oordeel zelf maar. Om 635 pk te produceren slurpt de twaalfcilinder binnen de bebouwde kom zelfs gemiddeld 18,6 l/100 km weg. Voor de Bentley Continental GT met dezelfde motor is het verbruik trouwens 12,2 l/100 km gemiddeld. Voor de gemiddelde Bentley-eigenaar is het allemaal kleingeld.

08. Audi R8 Spyder Performance (13,3 l/100 km)

De eerste atmosferische motor op deze lijst, maar niet de laatste. Motoren zonder turbo’s lusten nu eenmaal (op papier) een teugje extra – al helemaal als het gaat om een 5,2-liter V10 met 620 pk. Je trommelvliezen zullen je financiële offer eeuwig waarderen.

07. Lamborghini Huracán STO (13,9 l/100 km)

Dezelfde motor als in de Audi R8, maar dan met 20 pk erbij. Hoewel het vermogen van deze STO alleen naar de achterwielen gaat, is hij onzuiniger dan de Huracán Evo met hetzelfde vermogen. De motorsoftware zal wel agressiever zijn afgesteld.

06. Rolls-Royce Phantom EWB (13,9 l/100 km)

De grootste Rolls-Royce van dit moment, maar niet eens de onzuinigste. De Cullinan verbruikt door zijn blokkendoos-voorkomen nog iets meer. En wat maakt het ook uit, jij kunt lekker achterin blijven zitten terwijl de chauffeur hem volgooit.

05. Porsche Cayenne Turbo GT (14,1 l/100 km)

Voor de Cayenne Turbo GT pakte Porsche de bekende 4,0-liter V8 en monteerden ze nieuwe ingewanden en een nieuwe turbo. Het vermogen groeide naar 630 pk. Dat is minder dan de Lamborghini Urus, maar hij is wel sneller dan die auto – en fors onzuiniger. Volgens de specificaties drinkt deze Cayenne elke 100 kilometer bijna 1,5 liter extra. En daarmee belandt hij op de lijst van onzuinigste auto’s van dit moment.

04. Ferrari 812 GTS (14,9 l/100 km)

Deze twaalfcilinder zet grote volumes benzine om in grote porties plezier en luistergenot. De 6,5-liter V12 produceert zonder hulp van turbo’s 800 pk. Vermoedelijk is de nieuwe 812 Competizione nog dorstiger, maar de cijfertjes zijn nog niet bekend. Voor nu is dit de dorstigste Ferrari die je kunt bestellen.

03. Rolls-Royce Cullinan (15,0 l/100 km)

Dezelfde forse V12 uit de Phantom en de Ghost, maar dan in een auto met de aerodynamica van een torenflat. Lust dus wel een slokje, zoals je mag verwachten. Of de doelgroep dat erg vindt? Nee hoor. De Cullinan met 571 pk is de bestverkochte Rolls-Royce aller tijden. En dan hebben we het over een geschiedenis van 116 jaar. De Ghost valt overigens net van de lijst van onzuinigste auto’s van dit moment.

02. Lamborghini Aventador S (16,9 l/100 km)

Hij mag nog even op het lijstje staan, maar je moet wel snel zijn. De Aventador die je hierboven ziet, is de Ultimae-uitvoering. Dit is de laatste versie van de machtige V12. Waarschijnlijk is ie zelfs nog iets onzuiniger dan de Aventador S, maar de cijfertjes zijn nog niet openbaar bekend. En ach, wat maakt het ook uit. Zelfs als ie 5 l/100 km meer verbruikt, zou het de eigenaren niet uitmaken. Hoewel: ze zullen wel érg vaak moeten stoppen langs de snelweg.

01. Bugatti Chiron Pur Sport (25,2 l/100 km)

Van alle Bugatti’s met een typegoedkeuring is de Pur Sport het onzuinigst. De Bugatti Super Sport is vermoedelijk nog net wat dorstiger, maar daarvan geeft Bugatti nog geen verbruik op. De normale Chiron lust trouwens 22,3 l/100 km. Uiteraard zijn dit specificaties uit de standaard testcyclus. Als je de Chiron naar zijn topsnelheid jaagt, is de 100-liter tank binnen 10 minuten helemaal leeg.

Reacties

  • Lekker belangrijk heeft op 20 september 2021 geschreven:

    Valt wel mee toch voor zulke dikke motoren.me v-twin van 1000 cc gebruikte ook bijna 13 liter op 100 km

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear