Het gaat niet goed met de rijlessen in Nederland. Volgens de overheid zijn er ‘misstanden in de rijschoolbranche’, zoals examenfraude, instructeurs die je te vroeg laten afrijden en lespakketten die de indruk geven dat je ‘snel’ je rijbewijs kunt halen. Hoog tijd dat er wat verandert dus. Eén van de maatregelen van de overheid is om leerlingen kennis te laten maken met 130 km/u rijden op de snelweg.
De overheid weet nog een aantal redenen om de manier van rijles aan te pakken. Maar 52 procent van de leerlingen die op praktijkexamen gaat, slaagt en nog geen veertig procent haalt de theoretische toets. Daarnaast zijn er te veel verkeersongevallen met beginnende bestuurders. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat hoopt met de volgende aanpassingen dat leerlingen eerder slagen voor hun rijbewijs. Wanneer de aanpassingen worden doorgevoerd, is nog niet bekend.
De maatregelen waardoor leerlingen sneller moeten slagen
Allereerst noemt de overheid rijles geen rijles meer, maar rijonderwijs. Bij de huidige vorm is het wettelijk niet verplicht om rijlessen te nemen voordat je een examen afneemt. Straks moeten leerlingen eerst de rijopleiding hebben gevolgd voordat ze afrijden. Daarnaast wordt het rijonderwijs opgedeeld in fases. Via een systeem kunnen leerlingen, ouders en rij-instructeurs zien in welke fase de leerling zit.
Daarnaast hoopt de overheid met leerdoelen duidelijker te maken wat leerlingen moeten kunnen. Zo moeten leerlingen van de overheid in het donker hebben gereden, een keer 130 km/u hebben aangetikt en dienen instructeurs een gesprekje te voeren over ‘sociaal rijgedrag’. De overheid sluit niet uit dat leerlingen dit kunnen doen in een rijsimulator wanneer het niet mogelijk is om in het donker of op een snelweg waar je 130 km/u mag te rijden.
Ook voor rijinstructeurs staat er wat te veranderen. Op dit moment hoeven aankomende instructeurs alleen een examen af te leggen. Met de nieuwe regelgeving worden rij-instructeurs verplicht om een opleiding te volgen bij een erkend opleidingsinstituut. Na vijf jaar bevoegdheid moet de licentie verlengd worden. Bij de nieuwe regels zal de instructeur dan een nieuw praktijk- en theorie-examen moeten afleggen. Dat hoeven de rijmeesters en -juffen nu niet.
Marco heeft op 29 mei 2024 geschreven:
Alleen al het feit dat rijlessen nu “rijonderwijs” gaat heten maakt al een wereld van verschil voor de semi-ambtenaren van het CBR. Ik ben benieuwd hoe lang daarover is vergaderd.
@Marco heeft op 29 mei 2024 geschreven:
Op zich is het niet heel vreemd om meer naar het onderwijsmodel te kijken. In het onderwijs is gigantisch veel onderzoek gedaan naar wat werkt en wat niet werkt en op basis daarvan wordt het onderwijsprogramma steeds bijgeschaafd. Bij rijlessen draait het al 50 jaar om hoe de rijinstructeur zelf denkt dat het het beste is. Ik denk dat iedereen wel begrijpt welke aanpak tot betere resultaten zal leiden.