Sta je dan met je knikkende knietjes, te wachten totdat de auto van de rijschool die je ouders hebben uitgezocht komt voorrijden. Zometeen ga je je eerste (voor sommige legale) meters op de openbare weg maken. Dus het is balen wanneer je als startende leerling meteen een boete pakt omdat je het gaspedaal direct tegen de bodem trapt. Maar wie krijgt de snelheidsboete bij een rijschool eigenlijk? Jij als leerling of de rijinstructeur?

Gelukkig hoef je hierover niet te bakkeleien met de eigenaar van de rijschool. Dit is namelijk allemaal opgenomen in onze wetboeken. De regelgeving stamt al uit 1990 en staat in artikel 1 van het reglement verkeersregels en verkeerstekens. Helaas is er – zoals wel vaker bij dit soort regels en wetten – een aantal uitzonderingen.

Betaal jij de snelheidsboete of je rijschool?

In het wetboek staat dat in het geval van een lesauto de rijinstructeur wordt gezien als juridische bestuurder. Jij als leerling bent in feite een inzittende, ondanks het feit dat jij het stuur in je handen hebt. Bij een ongeluk, schade of te hard rijden tijdens een rijles wordt de instructeur dus aansprakelijk gesteld. Hiervoor kan de rijschool zich ook verzekeren waardoor je je zeker geen zorgen hoeft te maken dat jij moet dokken.

Wanneer er kan worden aangetoond dat je alcohol of drugs in je bloed had tijdens bijvoorbeeld een ongeluk, dan kan het bonnetje wel bij jou neer worden gelegd. Maar alleen als de instructeur hier geen weet van heeft. Zit je nog half na-boerend van je feestje van gister in de auto met een flinke alcohollucht om je heen, dan is het de taak van de instructeur om je niet te laten rijden.

Bedenk wel dat alles wat we hierboven hebben genoemd, geldt wanneer jij geen rijbewijs hebt. Rijd je dus in de auto van je ma die toevallig rijinstructrice is of heb je een rijbewijs en wil je je rijangst overwinnen? Dan ben je als bestuurder aansprakelijk. Veel plezier en succes met het behalen van je rijbewijs en vergeet niet; nooit drinken en rijden. Is echt beter.

Reacties

  • Michel heeft op 7 december 2022 geschreven:

    Ik ben een tijdje terug tijdens motorrijles tegelijk met de instructeur (elk op een eigen motor) geflitst. De instructeur zat mij tijdens de gehele rijopleiding overigens voortdurend op te juinen dat ik vlotter moest rijden. De instructeur liet mij gerust zelf de bekeuring betalen. Hoe zit dit juridisch bij motorrijles? Moet ik zelf betalen?

    Reageer
  • Michaël heeft op 6 december 2022 geschreven:

    Een persoon met een rijbewijs kan ook onder toezicht besturen, en de overtredingen die hij of zij maakt zijn voor de juridische bestuurder de rijinstructeur ! Denk hierbij niet alleen aan bijschaven van de rijkunst, maar mensen die minder valide worden, met rijbewijs kunnen zo weer leren auto rijden met aan passingen ,en de instructeur is de juridische bestuurder als er aan de voorwaarden wordt voldaan en de bonnen zijn voor hem!

    Reageer
  • feck heeft op 6 december 2022 geschreven:

    Hij die het voertuig bestuurd

    Reageer
  • Marc heeft op 5 december 2022 geschreven:

    Lijkt me sterk dat je je kunt verzekeren tegen te hard rijden, zo staat het wel in het artikel.

    Reageer
  • Rudy heeft op 4 december 2022 geschreven:

    Dat is interessant.
    Betekent dit dat de juridische bestuurder dan ook geen telefoon in zijn handen mag hebben tijdens de rijles?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear