Boetes zijn nooit leuk, maar in de meeste gevallen wel terecht. Helaas werkt ‘ik zal het nooit meer doen’ niet in de grotemensenwereld, waardoor je braaf de boete moet betalen. Daar dacht een man in Engeland anders over. Hij liet AI-bot ChatGPT een bezwaarschrift schrijven tegen een parkeerboete. Wat blijkt? De man krijgt gelijk en de boete wordt fors minder.

De man kreeg de boete bij Gatwick Airport in Londen. Hij zou daar een collega hebben gedropt. Daar mag je voor 5 pond tien minuten staan. Elke minuut die je er langer bent, kost één pond extra, tot een limiet van twintig minuten. Je hebt tot aan middernacht om het parkeergeld te betalen, anders volgt een boete van 60 pond. Betaal je na veertien dagen nog niet? Dan wordt de boete verhoogd tot 100 pond.

De man die zijn collega afzette, heeft blijkbaar niet betaald en krijgt dus een prent. Echter heeft hij nooit een bericht ontvangen dat hij 60 pond moet overmaken. De eerste brief die hij binnenkrijgt, is een ‘laatste oproep’ om de boete van in totaal 100 pond te betalen. De parkeerder vindt dat hij niet de volle mep hoeft te betalen. Hij maakt voor zijn werk gebruik van ChatGPT en zet de robot in voor het schrijven van een bezwaarschrift.

De brief van ChatGPT die bijna 100 euro van de parkeerboete haalde

‘Uiteindelijk typte ik ”schrijf een bezwaarschrift tegen een boete voor het rijden bij Gatwick Airport” en meteen kwam hij [de AI-bot] met een reactie’, zegt de man tegenover de Britse krant Express. ChatGPT schrijft in het begin van de brief dat de bestuurder verantwoordelijkheid neemt voor het overtreden van de regels en dat hij de regels niet kent.

‘Ik heb nooit het eerste bericht gekregen van de boete en daarom heb ik niet de kans gekregen om tegen de boete in te gaan of hem op tijd te betalen. Ik ben van mening dat het incassoproces voorbarig is geweest en ik verzoek u de opgelegde boetes te heroverwegen’, schrijft de AI-bot. Geen schokkende tekst, maar wel goed verwoord. Een dag later krijgt de foutparkeerder reactie.

De parkeerorganisatie gaat mee in het verhaal van ChatGPT en verlaagt de parkeerboete van 100 pond naar 15 pond. Omgerekend heeft de brief zo’n 96 euro ‘bespaard’. Natuurlijk adviseren we je niet om bij een boete een bezwaarschrift uit te laten tikken met behulp van kunstmatige intelligentie. Ook zouden we zeker niet vragen aan ChatGPT om je opstel Nederlands over het boek ‘De ontdekking van de hemel‘ te schrijven.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear