Voor de geldboete van 120 euro die je krijgt voor het foutief parkeren van je auto had je leukere dingen kunnen doen. Denk aan vier rondjes op de Nürburgring Nordschleife tijdens de Touristenfahrten, 30 stuurhoezen in panterprint of 22 kilo schepsnoepgoed, om maar eens wat te noemen. Nu blijkt dat in vier Nederlandse steden een groot deel van de uitgedeelde parkeerboetes in 2023 onterecht zijn.

Het televisieprogramma Kassa heeft hier onderzoek naar gedaan en deed navraag bij gemeentes van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De gemeentes hebben inzicht gegeven in het aantal bezwaren die zijn gemaakt en hoeveel procent daarvan terecht bleek. Deze mensen werden in het gelijk gesteld en kregen hun geld terug, of hoefden de boete achteraf niet te betalen.

Zoveel euro aan parkeerboetes was onterecht in 2023

De Gemeente Amsterdam kreeg in 2023 maar liefst 95.000 bezwaren binnen. 64 procent hiervan werd in het gelijk gesteld. In Rotterdam lag het percentage het hoogst. Daar kwamen 100.000 bezwaren binnen waarvan 75 procent terecht bleek. In Den Haag werd 43 procent van de 50.000 bezwaren geaccepteerd. In totaal is er deze drie steden alleen al voor 18,8 miljoen euro aan onterechte parkeerboetes uitgedeeld in 2023.

Het probleem van de vele onterechte parkeerboetes ligt bij scanauto’s. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit auto’s met camera’s erop die kentekens lezen en kijken of de eigenaar ervan heeft betaald voor een plaatsje om te parkeren. In eerste instantie konden de auto’s alleen een seintje geven aan de parkeerwacht wanneer de scanauto een overtreder spotte. Nu kunnen de scanauto’s ook zelf boetes uitschrijven. En daar gaat het mis.

De fouten van de parkeerwachter op wielen

De scanauto’s blijken veel fouten te maken. Automobilisten krijgen een paarse envelop op de mat voor het niet-betaald parkeren terwijl ze ergens aan het laden en lossen waren. Ook zijn er gevallen voorgekomen waarbij mensen een parkeervergunning hebben en alsnog beboet worden. Soms zijn parkeerautomaten buiten gebruik, waardoor de boete ongegrond is.

Je gaat je door deze vondsten afvragen hoeveel mensen niet de moeite hebben genomen om hun boete aan te vechten. De oplossing voor het probleem lijkt zo simpel. We hebben het Ministerie van Infrastructuur en Waterschap gevraagd om een reactie op deze bijzondere ontwikkeling. Zodra we een reactie ontvangen, passen we dit bericht aan.

Reacties

  • Dvr85 heeft op 27 maart 2024 geschreven:

    Ook ik heb een parkeervergunning in nijmegen . Kreeg een boete . Ging bellen en toen werd mij verteld , foutje van de scan auto. Na dat de scan auto een wagen zonder kaartje detecteert gaat een boa kijken zeiden ze en doen ze een bon onder de ruitenwisser. Dus dubbele fout bij mij. Er werd verteld dat de parkeervergunning idd actief was en de boete eruit werd gehaald . Paar weken later herinnering niet betalen boete. Weer bellen, vervolgens werd mik gezegd nu halen we de boete er echt uit . En excuses. Vroeg om een schriftelijke bevestiging maar dit was niet mogelijk. Toen vroeg ik of hij dan wel kon garanderen dat het nu gelukt was zeiden ze neen. Echter 2 dagen later een brief in de bus met de bevestiging dat de boete en de herinnering foutief waren en deze nu niet meer word opgedrongen . Denk dat ik deze brief 5 jaar in drievoud moet bewaren want nu heb ik hierdoor wel erg veel tijd en energie in iets moeten steken wat 2x foutief beoordeeld is in eerste instantie door de scan auto en de boa die naderhand komt kijken of dit ook echt zo was. Hopenlijk gaat dit in de toekomst beter .

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear