De inmiddels overleden legendarische acteur Paul Newman had een aardig rijtje in de kast staan: een Oscar, zes Golden Globes, een BAFTA, Emmy en Cannes-award tonen een indrukwekkende carrière. Naast acteren had Newman nog een grote liefde: auto’s. De grote productiemaatschappijen zeiden Newman ooit dat ze het niet oké vonden dat hij zich bezighield met vieze auto’s en scheuren over het circuit.

Dat hield Newman niet tegen, hij riep: ‘ze zullen mij vast moeten binden, voordat ze me uit deze dingen krijgen!’. Gelukkig bonden de hoge piefen uit de film hem niet vast en was zelfs een glansrijke racecarrière voor hem weggelegd, hij won onder andere vier nationale prijzen. Hij reed in een Datsun 280ZX,  Nissan 300ZX IMSA GTO, Chevrolet Corvette GT1-spec en een Triumph TR6. Oh, en natuurlijk de Porsche 935 die je hierboven kunt zien.

Porsche 935 met rijke geschiedenis

Deze Porsche is net als Paul Newman een legende en heeft een rijke geschiedenis. Hij kwam voor het eerst in beeld toen Newman in 1979 de 24 uur van Le Mans ging rijden, van die race heb je vast weleens gehoord. Samen met Dick Barbour en Rolf Stommelen werd de 935 tweede in het algemeen klassement. In 1980 sponsorde Apple Computers deze Porsche, de enige keer in de geschiedenis dat het bedrijf een raceteam steunde. In 1981 won de 935 de 24 uur van Daytona, destijds gereden door Wayne Baker, Jim Mullen en Nederlander Kees Nierop.

In 2006 werd de auto volledig gerestaureerd door Porsche-specialist Paul Willison. Hij kreeg zijn Hawaiian Tropic jasje weer terug en werd de ‘beste in zijn klasse’ tijdens de Amelia Island Concours d’Elegance in 2007.

Tussen 20 en 21 augustus wordt de auto verkocht tijdens het Gooding & Co’s Pebble Beach evenement. De Porsche 935 moet tussen de 4,5 en 5,5 miljoen dollar opbrengen. Tijd om dat spaarvarkentje kapot te gooien en jezelf te verblijden met een stukje geschiedenis. Wat een ding, hè?

Fan van snelle auto’s? Misschien is dit lijstje met de 12 snelste productieauto’s wat voor jou.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear