Er is momenteel geen type auto dat zo stevig in de licht besmeurde schoenen staat als de compacte crossover/SUV. Veel keus is er nog niet echt – de Nissan Juke, de Skoda Yeti, de Opel Mokka – maar menig fabrikant sleutelt aan een modelletje om mee te liften op deze rage. Eentje waar we naar uitkeken, is deze Peugeot 2008.

Begin 2012 zagen we al de Urban Crossover Concept langskomen (met veel blabla), en op de autoshow van Parijs stond nog eens een fluorescent geel exemplaar de aandacht op te eisen. Dit is de productieversie, die op de autoshow van Genève in maart gepresenteerd zal worden.

Volgens Peugeot komt de 2008 voort uit 'het grote succes van de 3008'. Gelukkig lijkt ie er niet op. Sterker: het uiterlijk van de 2008 is bijzonder geslaagd te noemen. Dat is apart, want hij werd ontwikkeld voor en door drie verschillende werelddelen (Europa, Zuid-Amerika en Azië). Zo'n wereldwijde samenwerking is nogal eens een recept voor een slappe hap die iedereen tevreden wil stellen, maar uiteindelijk alle planken misslaat. Zo niet deze Peug.

De 2008 is 4,16 meter lang – best klein dus – en staat 2,5 centimeter hoger op z'n wieltjes dan de verwante 208. Uiteraard hangt ie vol met led'jes en is er een lading stoer mat plastic tegen de carrosserie aan gemikt. Een panoramische glasplaat prijkt tussen de dakdragers. Qua motoren geeft Peugeot geen details, maar het ligt voor de hand dat we daarvoor naar de 208 mogen kijken. Ze spreken in ieder geval over eHDi-diesels en een driecilinder benzinemotor, en een CO2-uitstoot vanaf 99 g/km.

Ergens in de zomer belandt de 2008 bij de dealer. Hij is leuk – we geven 'm goede kansen.

Reacties