TopGear reed onlangs de nieuwe, gelimiteerde Peugeot 208 GTi 30th. In het komende nummer lees je het uitgebreide testverslag; nu alvast de highlights.

Testobject: Peugeot 208
Uitvoering: GTi 30th
Locatie: Circuit de l'Ouest Parisien, Dreux, Frankrijk
Weersomstandigheden: koud en vochtig

Wat reden we?
Het verjaardagsmodel en tevens het autootje dat Peugeot de échte opvolger van de 205 GTi noemt, de 208 GTi 30th.

Beviel het?
Uitstekend. Bij de introductie van de originele 208 GTi, anderhalf jaar geleden, bekroop ons een gevoel van onbehagen, alsof er iets miste. Dat was ook zo, want de auto was iets te afstandelijk en relaxt om het echte GTi-gevoel over te brengen. Met de 30th – wat uiteraard staat voor de dertigste verjaardag van de klassieke 205 GTi – heeft Peugeot de vinger op de zere plek weten te leggen.

Nog bijzonderheden?
Jazeker: Peugeot Sport heeft zich tegen de GTi 30th aan bemoeid, op dezelfde manier dat ze dat eerder met de RCZ R deden. Niet geheel toevallig vinden we dan ook de zesbak én het Torsen-sperdifferentieel uit die auto onder deze 208, en dat maakt een wereld van verschil. Tevens pakten ze de besturing aan, werd het onderstel straffer afgesteld en kreeg de motor een fractie meer pk's: hij heeft er nu precies 208 stuks. Vette kleurstellingen en mooie accenten maken het geheel af.

Welke modellen komen er, wat gaan ze kosten en wanneer staan ze in de showroom?
De 208 GTi 30th wordt in een beperkte oplage van 800 stuks gemaakt (waarom nou toch?). Hij is in Nederland nu te bestellen vanaf 30.208 euro; de Belgische prijs weten we op dit moment nog niet.

Kom maar door met het eindoordeel dan!
Wat hebben we een goddelijke middag gehad met de GTi 30th op dat kleine, licht vochtige circuitje buiten Parijs. Die niet precies te duiden connectie, dat wederzijdse begrip dat we met de standaard GTi niet hadden, voelen we in de 30th al zodra we ons in de alcantara sportstoeltjes laten zakken. We meppen 'm met z'n kleine stuurtje door de bochten en laten 'm dansen met het gaspedaal. Dit is een hete hatchback van de bovenste plank.

Video?!
Ons nieuwe TopGear Onboard-dingetje deden we ook met de 208 GTi 30th: bekijk de video hieronder en beleef een vlot rondje over het Circuit de l'Ouest Parisien!

 


Advertentie

Reacties

Advertentie