Het is alweer 30 jaar geleden dat Peugeot de briljante 205 GTi introduceerde, en natuurlijk moet dat gevierd worden. Ter ere van deze heuglijke mijlpaal is er nu de Peugeot 208 GTi 30th, een zwart-rode feestuitvoering.

De 208 GTi 30th maakt indruk met maar liefst acht extra pk's, voor een totaal van 208 stuks. Ha, da's ook toevallig zeg. Ook het koppel schoot omhoog, van 275 naar 300 Nm. Dit alles is goed voor een verbeterde sprint van 0 naar 100 van 6,5 seconden (was 6,8 seconden). Maar dat zijn slechts cijfertjes: de 208 GTi 30th moet het vooral hebben van een paar andere aanpassingen.

Dan hebben we het niet over de bijzonder vette kleurstelling (die doet denken aan de Exalt conceptcar), de matzwarte accenten of zelfs de matzwarte 18-inch velgen. Nee: het onderstel werd verlaagd en de geometrie herzien, de spoorbreedtes voor en achter werden vergroot, de besturing en de stabiliteitscontrole werden aangepakt, er zijn grotere Brembo-remmen, en het allerbelangrijkste: de handgeschakelde zesbak en het Torsen sperdifferentieel uit de RCZ R vonden hun weg naar de kleine Peus. Dat is allemaal Heel Erg Fijn.

De Peugeot 208 GTi 30th maakt de komende dagen z'n debuut op Goodwood en zal in oktober op de autoshow van Parijs te zien zijn. We gokken dat ie niet lang daarna – dit jubileumjaar nog, logischerwijs – op de weg verschijnt. Waar wij 'm dan zo snel mogelijk even aan de tand gaan voelen, als jullie dat niet erg vinden.

Reacties