TopGear reed onlangs de geheel nieuwe Porsche Cayman S. In het komende nummer lees je het volledige verslag, nu alvast de highlights.

Testobject: Porsche Cayman
Uitvoering: S PDK
Locatie: Faro, Portugal
Weersomstandigheden: graadje of 15, voorzichtig zonnetje

Wat reden we?
De kleine dichte Porsche die luistert naar de naam Cayman, in zijn geheel nieuwe gedaante.

Beviel het?
Hoe zou het niet kunnen bevallen? Mensen die zeggen dat een Cayman enkel is bestemd voor degenen die geen 911 kunnen betalen, sloegen de plank bij het vorige model al behoorlijk mis, en nu gaat dat argument al helemaal niet meer op. Dit autootje staat – op zichzelf – op eenzame hoogte.

Nog bijzonderheden?
Hoewel er aan zijn uiterlijk niet ontzettend veel gewijzigd lijkt te zijn, is het precies genoeg om de Cayman te transformeren; van een enigszins gekunsteld ontwerp tot een model waarvan je nu eens volmondig kunt zeggen dat je hem schitterend vindt. Zijn huilende zescilinder boxermotor motor bleef hetzelfde, maar kreeg iets meer pk's, terwijl het gewicht omlaag ging en de stijfheid van de carrosserie toenam. Er kwam elektrische stuurbekrachtiging. De balans in de auto is fenomenaal, en het onderstel is een van de beste die je ooit zult tegenkomen.

Welke modellen komen er, wanneer staan ze in de showroom en wat gaan ze kosten?
De Cayman komt er wederom als 'gewone' Cayman en als Cayman S; wij reden de laatste. De Nederlandse prijzen beginnen bij 67.000 euro voor een handgeschakelde Cayman en lopen op tot 82.100 euro voor een Cayman S met PDK – zonder opties, natuurlijk, en die tikken aan. Vanaf maart 2013 staat de auto bij de dealer.

Kom maar door met dat eindoordeel dan!
Kenners wisten al dat de Cayman niet te onderschatten was, en dat hij fundamenteel – het concept met middenmotor in acht nemend – misschien wel een betere auto was dan de 911. Nu de nieuwe er ook nog eens vele malen mooier uitziet dan zijn voorganger, is de keuze voor een Cayman nog eens extra te rechtvaardigen. Een fantastisch en enerverend bundeltje snelheid, deze kleine Porsche. We zijn fan.

Reacties