Misschien heb je ze weleens gespeeld, van die racegames waar op het virtuele asfalt staat hoe je een bocht het beste kunt nemen. Bijvoorbeeld met behulp van een pijl die rood kleurt wanneer je af moet remmen en groen wanneer je meer gas moet geven. Of games waarin je ghost cars ziet rijden, die aangeven hoe een andere (betere) speler of jijzelf een bepaalde rit eerder aflegde. Of een combinatie van dit alles.

Binnenkort werkelijkheid?

Nou, binnenkort heb je zoiets misschien ook in je Porsche 911 zitten. In je echte 911, voor de duidelijkheid. Porsche heeft namelijk een hoop centjes geïnvesteerd in een bedrijf dat zo’n digitale rij-instructeur naar je voorruit kan brengen. En wel via een slim bedachte head-up display – afgekort HUD. Een term die de gamers onder ons wel kennen.

Dat bedrijf is het in 2012 opgerichte en van Zwitserse origine WayRay. Zij zijn gespecialiseerd in holografische augmented reality (of AR) displays, waarmee ‘virtuele objecten naadloos geïntegreerd kunnen worden in de wereld om de auto heen’. WayRay’s technologie maakt gebruik van een veel kleiner projectiesysteem dan andere HUD’s en is daarmee makkelijk in ieder interieur te plaatsen.

Testfase

De head-up display schijnt op dit moment getest te worden voor zowel bestuurders als passagiers. Porsche zegt dat het ‘potentie biedt voor nieuwe concepten in de context van geautomatiseerd rijden’.

Tijdens het meest recente collecterondje heeft WayRay maar liefst 69 miljoen euro naar binnen geharkt. Porsche was daarin koploper in het schenken van geld, maar bijvoorbeeld ook Hyundai heeft een een duit in het zakje gedaan.

Grootse dromen

WayRay heeft 250 mensen in dienst en opereert niet alleen vanuit Zwitserland, maar ook vanuit Rusland, China en de Verenigde Staten. Het hoopt tegen de tijd dat 2019 arriveert één miljard dollar waard te zijn. Toe maar.

We hopen dat het niet lang duurt totdat deze technologie in de 911 zal verschijnen (of in de i30 N, inderdaad). Soms kunnen mensen wel wat hulp gebruiken, namelijk. Zoals de persoon die deze Porsche 911 GT3 RS bestuurde.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear