Porsche verkocht vorig jaar 88.362 Macans, ruim het dubbele van het aantal 911’s dat het merk in 2021 wist te slijten. Best knap, aangezien de Macan eigenlijk stokoud is – de facelift niet meegerekend dan. Het is nog steeds de bestverkochte Porsche wereldwijd. In Nederland is dat trouwens net even anders, aangezien de instap-Macan net zo duur is als de Cayenne e-Hybrid door ons BPM-stelsel. En dan ga je zonder twijfel gewoon voor de Cayenne.

De verkoopcijfers zijn in ieder geval genoeg reden om een nieuwe Macan toe te voegen aan het aanbod. En wij krijgen hem in Nederland ook gewoon. Maak kennis met de Porsche Macan T. Uit onderzoek van TopGear blijkt dat de Macan T geen relatie is van Mr. T. Het is niet duidelijk of deze Macan ook medelijden heeft met de dwaas. De bijnaam ‘T’ geeft Porsche traditioneel aan sportwagens om ‘Touring’ aan te duiden. Nu passen ze hem voor het eerst toe op een SUV.

De motor van de Porsche Macan T

De T wurmt zich tussen het instapmodel Macan (gewoon Macan) en de Macan S. De GTS voert nog steeds de top aan met zijn 2,9-liter turbo-V6, terwijl deze T zijn werk doet met dezelfde viercilinder turbo die je vindt in een Golf R (en de instap-Macan), zij het met een Porsche-tune. Je moet de Porsche Macan T dus niet verwarren met de Macan Turbo, wat de absolute topper was in het voorgaande aanbod.

Hij is iets lichter

Porsche vertelt ons dat deze motor 58,8 kilo scheelt op de vooras in vergelijking met de grotere V6, wat goed zou zijn voor het bochtenwerk. Het chassis is ook sportiever afgesteld. Hij staat 15 millimeter lager dan de standaard Macan en hij staat op stalen veren – dus niet op luchtvering. Dat is overigens wel een optie. Wel is er altijd Porsche Active Suspension Management (PASM) en de stabilisatorstangen op de vooras zijn stijver.

Hoe snel is de Porsche Macan T?

Echt traag is de Porsche Macan T trouwens niet: 0-100 km/u duurt 6,2 seconden – 1,4 seconde langzamer dan de S, maar twee tiende sneller dan de instapper – terwijl de topsnelheid op 232 km/u ligt. Je herkent de nieuwe uitvoering aan de exterieurdetails in de kleur Agaatgrijs en uiteraard de Macan T-badges. De uitlaatstukken en raamlijsten zijn gespoten in hoogglans zwart, terwijl de 20-inch velgen zijn uitgevoerd in donker titanium.

De prijs van de Porsche Macan T voor Nederland is minimaal 111.800 euro. In april moet hij bij de dealers staan.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)