Laten we er niet omheen draaien – dit is waar we allemaal voor kwamen, dit is de reden dat onze eerste stop een landingsbaan is. De door de fabrikanten opgegeven sprintcijfers van 0 naar 160 km/u zijn iets in het voordeel van Porsche, dus die begint als favoriet. En aangezien de tijd van de Tesla is neergezet op een warme dragstrip met 30 centimeter roll-out, ziet het er niet goed uit voor Elon. Maar we moeten toegeven dat we de afgelopen jaren hebben gezien dat Tesla’s op de kwartmijl zo’n beetje alle andere auto’s verpletterden, dus een -verrassing is bepaald niet uitgesloten. Terwijl we naar de start rollen (beide auto’s tot ruim 85 procent opgeladen), bezweringsgebaren maken en ons opmaken voor de wedstrijd, beseft Ollie dat hij de accu van de Tesla niet van tevoren heeft opgewarmd om hem in de stand Ludicrous+ te kunnen zetten. De sukkel. Resultaat: 35 minuten wachten en veel gevloek.

Launch control in de Taycan betekent Sport+ selecteren, vol op het gas en het linkerpedaal loslaten zodra de vlag naar beneden gaat. Bij de Tesla is het nog eenvoudiger: schakel Creep uit, laat de rem voor wat ie is en ram het gaspedaal door de bodem als het moment daar is. Beide spuiten weg, en het spant erom. Tot 80 km/u ligt de Tesla voor, maar vanaf dat punt glijdt de Porsche naar voren en wint uiteindelijk met een autolengte voorsprong. Opvallend: ondanks het feit dat de banden van de Tesla flink wat dunner zijn dan die van Taycan, is de tractie die hij levert indrukwekkend.  En kijk eens goed naar de gegevens van de Porsche – zijn prestaties zijn bijna net zo goed als van de allernieuwste 911 Turbo S, hoewel hij 500 kilo meer weegt.

0-96 KM/U
Taycan:           2,61
Model S          2,68

0-161 KM/U
Taycan:           6,12
Model S          6,46

¼ MIJL
Taycan:           10,69 @221,7 km/u
Model S          11,08 @199,5 km/u

Een verduidelijking over deze dragrace

Er zijn wat vragen ontstaan over deze dragrace tussen de Taycan en de Model S. Tijd voor een opheldering.

Uiteraard deden we meerdere pogingen om de uitkomst te bevestigen. Alle vijf de keren dat we de dragrace uitvoerden, won de Taycan met een kleine, maar steeds groeiende marge. De beste kwartmijl-tijd die we noteerden voor de Taycan was 10,69 seconden bij 211,7 km/u. Voor de Tesla was dat 11,23 seconden bij 198,2 km/u.

De waarden voor de Tesla die we in de video publiceerden – 11,08 seconden en 199,5 km/u – hadden we bij een eerdere test al eens gemeten. We gebruikten ze hier opnieuw omdat dit de beste resultaten zijn die we tot op heden met een Model S wisten te behalen, dus we weten dat de auto hiertoe in staat is.

Voor de duidelijkheid: de Tesla Model S stond in de Ludicrous+-modus, de batterij was ‘pre-conditioned’ (opgewarmd) en beide auto’s hadden bij de start van de eerste run zo’n 85 procent lading.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)