Bij Koenigsegg zouden ze best een functie kunnen hebben uitsluitend voor Louis van Gaal. Het enige wat hij dan zou hoeven doen, is de concurrentie opbellen en zeggen: ‘Ben ik nou zo slim, of ben jij nou zo dom?’ Op de een of andere manier blijft het relatief kleine Zweedse merk met de bizarste uitvindingen komen die andere enorme autofabrikanten allang hadden moeten bedenken. Zo ook de handbak in deze Koenigsegg CC850.

Afgelopen vrijdag werd de Koenigsegg CC850 onthuld. Hij eert de twintigste verjaardag van de Koenigsegg CC8S, de eerste auto van het merk. Hij is iets bijgepunt voor 2022, maar zowel het oude als het nieuwe design ziet er anno 2022 nog fantastisch uit. Ook viert het model de 50e verjaardag van oprichter Christian von Koenigsegg – daarom bouwt het merk precies 50 exemplaren van de fantastische nieuwe auto.

De handbak is ook een automaat

Goed, die handbak dus. Koenigsegg noemt het het Engage Shift System (ESS). Deze handbak past zijn overbrengingen tijdens het rijden aan. Dus op het circuit zou je kortere versnellingen kunnen hebben dan op de snelweg. Dat is al een knotsgekke uitvinding, maar het is nog niet alles. De handgeschakelde zesbak kan desgewenst ook fungeren als een automaat met negen versnellingen.

Jazeker, de Koenigsegg CC850 is zowel een handbak als een automaat met een dubbele koppeling. En zelfs met zo’n uitgebreide transmisie én een 5,0-liter V8 met twee turbo’s weegt de Koenigsegg slechts 1.385 kilo. Tank je E85-benzine, dan heb je 1.385 pk en 1.385 Nm, wat neerkomt op een vermogens/gewichtsverhouding van één op één. Op normale benzine heb je 1.185 pk.

De snelste auto met een handbak

Hoewel Koenigsegg nog geen specificaties zoals een 0-100-tijd of een topsnelheid communiceert, durven wij wel te stellen dat dit de snelste auto met een handbak van dit moment is. Niet de krachtigste ooit, trouwens, want dat was de Hennessey Venom GT Spyder met ruim 1.450 pk. De snelste ooit dan? Dat moet blijken. De Venom Spyder kon 426 km/u halen, als je snel genoeg schakelde om niet een paar meter landingsbaan tekort te komen.

Wat is de prijs van de Koenigsegg CC850?

De prijs van de Koenigsegg CC850 is minimaal 3,65 miljoen dollar en dan kun je bij Koenigsegg vaak nog speciale wensen laten uitvoeren, zoals een andere lak of juist kaal koolstofvezel. De prijs in euro’s is met de huidige koers ongeveer gelijk – bij dergelijke budgetten kijk je niet op een duizendje meer of minder. Helaas zijn alle exemplaren uitverkocht. Dus als er binnenkort eentje te koop komt te staan, weet je zeker dat de prijs nog een stukje hoger ligt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)