Misschien als je één auto hebt met het stuur links en een andere auto uit Japan met het stuur rechts, dan zou je met je arm uit het raam twee auto’s tegelijk kunnen besturen. Alleen nog iets bedenken voor het gaspedaal. Remmen is voor watjes. In alle andere gevallen rij je altijd maar in één auto tegelijk. En daarom is het voor liefhebbers met meer dan één auto niet eens zo’n slecht idee dat we gaan rekeningrijden.

Als je nu twee auto’s op kenteken hebt staan, dan betaal je twee keer wegenbelasting, terwijl je niet per se meer kilometers rijdt dan wanneer je één auto zou hebben (nogmaals: je kunt maar één tegelijk rijden). Meestal wordt de tweede auto (of de derde of vierde) in de winter geschorst en gestald, maar toch. Op het moment dat we alleen gaan betalen naar gebruik, wordt dat eerlijker.

Het mag duidelijk zijn dat niet iedereen voorstander is van rekeningrijden, met name omdat de kosten voor mensen die veel rijden gaan toenemen, maar voor de autoliefhebber met meerdere auto’s kan het nog weleens voordelig uitpakken. Bovendien hoef je de auto niet meer elke winter te schorsen – en dat scheelt weer geld en moeite. Rekeningrijden is misschien wel hét argument om je autocollectie uit te breiden.

Oohhh foei, twee auto’s is niet meer van deze tijd

Toegegeven: het is misschien wat decadent om twee auto’s te hebben per persoon, maar voor liefhebbers is dat nog een concessie. Het liefst hebben we er eentje voor de zomer, de winter, de herfst, eentje voor oneven kalenderdagen, eentje die bij onze blauwe jas past en een koekblik dat we zonder omkijken in het centrum van Amsterdam kunnen parkeren. Zoiets als ‘genoeg auto’s’ bestaat simpelweg niet.

Maar het argument dat sommige mensen aanhalen dat het niet meer van deze tijd is (met oog op de duurzaamheid) om meer dan één auto te hebben, is niet valide. Of je nou met één auto 10.000 kilometer rijdt of 5.000 kilometer verspreid over twee auto’s, dat maakt onder de streep niet uit. Sterker nog: je stelt het punt dat je een nieuwe auto moet kopen alleen maar uit – en dat is reteduurzaam. Dat moesten we gewoon even kwijt. Nu weer kijken of er nog iets leuks met weinig roest te koop staat.

wat is rekeningrijden

Wat is rekeningrijden en hoe gaat het eruitzien in 2030?

Een bron lekt alvast wat informatie over het rekeningrijden in 2030

Reacties

  • Ianmacrostie heeft op 4 juli 2022 geschreven:

    Toen ik in Californië woonde had ik 5 auto’s.

    Reageer
  • Leon heeft op 30 juni 2022 geschreven:

    Goh is het weer de VVD? Jan met de pet waarvan de baas verwacht dat hij maar met eigen auto van Hot naar Her rijdt betaalt de hoofdprijs, terwijl de miljonair geen cent meer hoeft te betalen voor de hele rij hoerensloepen in z’n garage.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)