Dit kon nog wel eens een van de spannendste auto’s van dit jaar worden: maak kennis met de nieuwe Renault Clio!

We hebben de Clio altijd al hoog zitten – weinigen hebben het de laatste decennia voor elkaar gekregen zo’n goede balans tussen comfort en rijplezier in een compacte auto te stoppen als onze vrienden van Renault. Deze nieuwe, de vierde generatie alweer, belooft in woord en beeld veel. Heel veel.

Hij ziet er lekker dik en afgetraind uit, de nieuwe Clio. Je kunt duidelijk de hand zien van onze landgenoot Laurens van den Acker, designopperhoofd bij Renault. De verwijzingen naar zijn concept Désir liggen voor het oprapen; niet alleen door zijn kleur, maar ook door de neus en de welvingen in de flanken. Van den Acker noemt de Clio in het persbericht ‘aaibaar’, over het algemeen een dodelijke term als je nog auto’s aan mannen met borsthaar wilt verkopen, maar daar laten we ons voorlopig niet door op het verkeerde been zetten.

Het is aardig dat Renault graag wil dat je je Clio een eigen gezicht geeft en daar allerlei leuke spulletjes voor op de markt brengt. Zo moet je bijvoorbeeld spiegelkappen, grillelijsten en beschermlijsten onderaan de portieren kunnen vervangen door iets wat je leuker vindt staan. In het interieur kunnen onder meer dashboard- en portierpanelen, stuur, handgrepen en uitstroomopeningen  aan je eigen smaak worden aangepast. 

De nieuwe Clio zal dankzij de grotere wielbasis (nu 2,40 meter) binnenin ruimer zijn dan zijn voorganger. Spannend is de introductie van een nieuwe, 90 pk sterke driecilinder benzinemotor die een verbruik van 4,3 liter per 100 kilometer (en 99 gr CO2-uitstoot) mogelijk moet maken. Kijken of ie net zo goed is als die EcoBoost van Ford..! Daarnaast komt er een nieuwe 90 pk-versie van de 1.5-diesel (3,2 l/100 km). Ook de 1.2-benzine kon nog wel eens leuk zijn: die levert 120 pk via een zestraps automaat met dubbele koppeling. 

Ook nieuw is R-Link, een groot aanraakscherm dat je via allerlei eigen apps in contact houdt met de auto en de buitenwereld. Klinkt goed allemaal! De nieuwe Clio is voor het eerst op de Salon van Parijs te zien (in september) en zal de maand daarna leverbaar worden. Zin in!

   

 

Reacties