De video van de BMW M2 die op de snelweg de verkeerde versnelling kiest, die kennen we allemaal. Deze verkeerde handeling noemen we ook wel de money shift, vernoemd naar de gepeperde rekening die je staat te wachten na zo’n foutje. Maar heb je weleens een motor gezien die finaal in de soep is gelopen door het kiezen van de tweede versnelling in plaats van de vierde of de zesde?

Hieronder zie je de motor van een Toyota GR Corolla. Deze auto verkoopt Toyota niet in Nederland, maar wel de GR Yaris met exact dezelfde aandrijflijn. Het lijkt erop dat de bestuurder bij hoge snelheid een te lage versnelling heeft gepakt. De motor schiet dan omhoog in de toeren met veel schade als gevolg, zoals duidelijk wordt in de onderstaande video.

De garagehouder kan niet exact vertellen wat er tijdens de noodlottige rit gebeurd is, maar het heeft er alle schijn van dat de motor te veel toeren heeft gemaakt. We hebben meer gevallen gehoord dat een bestuurder van een Toyota GR Yaris een money shift maakte. Wat de oorzaak ook is, het resultaat is in ieder geval hetzelfde als bij een poenige schakel.

De zuigers raken de kleppen

De monteur vermoedt dat er valve float heeft plaatsgevonden. Dit gebeurt er als de nokkenassen (en de rest van de motor) zo hard draaien dat de kleppen (valves) geen tijd hebben om te sluiten. Hierdoor raakt de zuiger de kleppen. In het minst erge geval heb je dan kromme kleppen en moet je voor een koprevisie, maar in een erger geval is alles kapot.

Hier komen de drijfstangen door de motor heen

Deze motor valt in de categorie ‘een erger geval’. Niet alleen zijn de kleppen krom en is de kop van de motor beschadigd, maar de drijfstang is door de zijkant van de motor naar buiten gekomen. Zowel links als rechts zit er een gat in het blok. De oliepan ligt vol met kapotte stukken metaal. De motor moet in z’n volledigheid vervangen worden.

Hoewel het er op lijkt dat de bestuurder op hoge snelheid een te lage versnelling heeft gekozen, valt de volledige reparatie onder garantie. Misschien wel omdat het, zoals we eerder al zeiden, iets te vaak gebeurt. Toyota wil wel graag álle onderdelen terug hebben van de motor. Zonder garantie zou de reparatie al meer dan 30.000 euro zijn.

Zo ziet de schade op de motor eruit als je bij hoge snelheid te laag terugschakelt

Dit komt er uit de motor

Advertentie

Reacties

  • Betuwe 58 heeft op 29 maart 2023 geschreven:

    Voor 3000€ heb je een complete motor met minder dan 40.000 km Laat hem 2000 van ombouwen kosten is dat 5000€ maximaal Dat is geen 30.000 €

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie